Jaguar Land Rover отваря завод в Източна Европа. България?

26 May 2015 10:04
Jaguar Land Rover отваря завод в Източна Европа. България?
Прочетете повече за:
JaguarLand RoverБългария

Jaguar Land Rover се готви да построи нов завод в Източна Европа, и то преди очаквания в Щатите. Сред най-сериозните кандидати са обичайните заподозрени Полша, Словакия, Чехия и Унгария, които за разлика от България вече имат богат опит в производството на автомобили.

Според Financial Times компанията още не се е спряла на конкретна страна, защото се изчакват най-добрите предложения.

Jaguar Land Rover разполага с три завода във Великобритания, два от които работят на пълен капацитет, а третият току-що бе обновен, за да отговори на повишеното търсене. Освен това фирмата разполага със заводи в Китай и Индия, които са насочени към задоволяване на търсенето в най-големите пазари за марката. Строи се и трети чуждестранен завод в Бразилия.

Целта на завода в Източна Европа ще бъде намаляване на разходите. „Става въпрос единствено за евтината работна ръка, няма географски причини за избора. Нито в Полша, нито в Унгария се купуват кой знае колко коли Jaguar или Land Rover“, твърди анонимен източник през Financial Times.

По тази логика България също би могла да се превърне в привлекателна дестинация за Jaguar Land Rover. Премиерът Борисов неотдавна заяви, че с радост ще работи за построяването на автомобилен завод у нас, без значение на коя марка.

През 2014 г. Jaguar Land Rover произведе 460 000 автомобила, като целите през 2015 са да се прескочи границата от 500 000. Заводът в Източна Европа ще бъде с капацитет около 250 000 коли годишно.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ