Тествахме Jaguar F-Type R Coupe AWD

01 July 2015 15:38
Тествахме Jaguar F-Type R Coupe AWD
Прочетете повече за:
JaguarF-Type

Текст: Иван Войков

Защо му е двойно предаване на F-Type R?

За да може осемцилиндровото нещо да се движи в права линия. И не си мислете, че двойното предаване е чуждо на суперспортните автомобили в днешно време. Използват го Audi R8 и Lambo Huracan. Също Porsche 911 Turbo. Дори любимият на интернет вселената Nissan GT-R е с четири задвижващи колела.

Но това 4х4 като в Land Rover ли е?

Естествено, че не. Системата си остава предимно задвижваща задните колела, но не чака превъртане, за да прехвърли въртящ момент отпред. Доста по-умна е и използва цял куп електронни сензори, за да подава въртящ момент към предните колела при излизане от завой например.

По-сериозен въпрос. Можеш ли все още да рисуваш гигантски донъти с него?

О, да. Категорично. Особено, ако сте подпомогнати от липса на сцепление благодарение на небесното оросяване. За сухо трасе не съм толкова убеден, тъй като нямах възможност да карам F-Type R на асфалт със сносно сцепление, но на мокро двойното предаване осигурява идеалната възможност за избор – да излезете ли от завоя спретнато, или да се разпишете с големите черни маркери (о, наистина тези 295/30 ZR 20 са огромни) във формата на поничка. Очевидно дрифтът с четири колела не е толкова епичен, колкото този само със задно, но е и по-лесно контролиран.

Значи препоръчваш AWD?

С две ръце. Това е системата, която дава крила на F-Type, без да му отнема способността да разтупква сърцето. Само прибавя чиста скорост. Версията със задно е с 90 кг по-лека, но изисква много повече внимание към десния педал. В крайна сметка F-Typе R AWD е Jag-ът, в който все така ще се влюбите безвъзвратно. Този път обаче има и нещо, за което да се хване разумът...

Пълният тест ще откриете в брой 133 на списание BBC TopGear България

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ