Страшен ли е Лосовия тест за кросоувърите?

15 October 2019 09:29
Страшен ли е Лосовия тест за кросоувърите?

Връхлитането върху голямо животно, което внезапно се е появило на пътя, е една от най-опасните ситуации за всеки автомобил. Затова и шведското издание Teknikens Värld въведе така наречения "Лосов тест", на който производителите не обръщаха внимание до 1997 г. Тогава обаче се оказа, че Mercedes-Benz A-Class, в който са инвестирани милиони, не може да се справи с изпитанието и се наложи моделът да бъде преработен.


След този случай компаниите започнаха да гледат сериозно на теста и го включиха в своите програми за изпитания. Той обаче продължава да се оказва доста сложно препятствие за някои модели, най-вече кросоувъри. Последната "жертва" на теста се оказа електрическият Jaguar I-Pace, показва видео, публикувано в YouTube.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=VIijZptN8FY

 

При скорост от 80 км/ч кросоувърът определено се изплъзва от контрола на шофьора, като пропуска част от конусите и удря някои от тях. При едно от преминаванията дори блокира външното колело на електромобила, а той върви право напред, въпреки, че колелата се обърнати така, сякаш ще избегнат опасността.

 

В края на лятото на "Лосовия тест" се провали още един модел от тази клас - Toyota RAV4. Изпитателите обявиха негово поведение в случая като "опасно", тъй като системите реагират със закъснение. От Toyota оспориха тези резултати, като обявиха, че автомобилън им не е опасен. По-късно беше проведен и общ тест на повече от 10 модела, продавани в Европа, като RAV4 този път се справи с изпитанието.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ