Renault уволни шефа си, за да спаси съюза с Nissan

15 October 2019 10:50
Renault уволни шефа си, за да спаси съюза с Nissan
Прочетете повече за:
RenaultNissanТиери БолореКарлос Гон

Назначеният в края на миналата година за изпълнителен директор на компанията Renault - Тиери Болоре, беше отстранен от поста си заради опасност от разпадане на съюза с Nissan. Временно начело на френския производител застава финансовият директор Клотилда Делбос.


Решението идва само няколко дни, след като Nissan смени изпълнителния си директор. На мястото на Хирото Саикава беше назначен Макото Усита. Неговата основна задача ще бъде именно възстановяване на отношенията с Renault - нещо, което Болоре определено не направи. Той беше дясната ръка на предишния ръководител на алианса Карлос Гон, срещу когото в момента се води дело за злоупотреби в Япония.

 

Всъщност, Гон се опит да слее Renault и Nissan, но плановете му се провалиха и той беше арестува и обвинен за финансови злоупотреби. След това, Renault направи опит за обединение с Fiat Chrysler Automobiles, но то срещна съпротивата на ръководството на Nissan. Против подобна сделка се обяви и френското правителство, което е главен акционер в Groupe Renault. За да избегне международен скандал, то се застъпи за Nissan и принуди Renault да се съобразява с мнението на японския си партньор при взимане на подобни решения.

 

Болоре само формално подкрепяше заздравяването на връзките в алианса с Nissan, но не предприе никакви реални стъпки в тази насока. Това доведе до замразяване на общите проекти между двете компании, което влоши финансовите резултати на Nissan и заплаши сериозно бъдещето на Renault.

 

В крайна сметка, след назначаването на Усида като изпълнителен директор на Nissan, председателят на Борда на директорите на Renault - Жан-Доминик Сенар, беше принуден да уволни Болоре, който на свой ред определи това решение като "преврат". Освобождаването му, на практика, означава край на ерата "Карлос Гон" в алианса и поемане на нов път. Накъде обаче води той, предстои да се разбере.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ