Отиде си създателят на Ralliart

18 October 2019 09:25
Отиде си създателят на Ralliart
Източник: wrc.com
На 82 години вчера почина Андрю Коуън – създателят на Ralliart, компанията, с която Mitsubishi постигна най-големите си успехи в рали спорта. Шотландецът се оттегли от спорта в края на сезон 2005, а преди това под негово ръководство Томи Макинен спечели четири поредни световни титли от 1996 до 1999 година.

1998 се оказа най-успешна за Томи, Mitsubishi Lancer и Коуън – трета поредна титла за финландеца и световна титла при конструкторите за японската марка.

Коуън се състезава от началото на 60-те години до 1990, като първата му голяма победа е в Обиколката на Франция през 1964 с Ford Mustang, а преди това на два пъти печели титлата в Шотландия. На два пъти печели маратона Лондон – Сидни, а през 1985 година завърши втори в рали Париж – Дакар. В края на 80-те Андрю вече има представа как трябва да се развива Ralliart – компанията му за подготовка на рали автомобили и решава да се занимава само с управлението й.

Коуън даде шанс и на покойния Ричард Бърнс да кара в световния шампионат, като бившият световен шампион кара 3 години за Mitsubishi.

Mitsubishi купи Ralliart от Коуън, но той остана начело на компанията до оттеглянето си от спорта.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ