Карането на автомобил е сред най-масовите неща в днешно време, доста хора предпочитат комфорта на личната кола пред използването на обществен транспорт.

Дори дългите задръствания и изнервянето не променят тази тенденция. Напротив, очакванията са тя да се засили.  Не са рядкост семействата, в които има повече от едно возило.

За добро или за лошо, колите са част от съвременния начин на живот.

Споделяме ви десет любопитни факта за автомобилите и шофирането, които сме сигурни, че ще ви бъдат интересни и ще предизвикат вниманието ви.

  1. Последната кола, в която е бил внедрен касетофон (да, от онзи с аудиокасетите) като допълнителна екстра, е била произведена през 2011 година. След това производителите залагат на CD (което също вече е отживелица), флашки, CD карти и други модерни варианти.
  2. Воланът е неизменна част от съвременната кола. Знаете ли обаче, че първите коли не са били с кормило, а с дръжки, които насочвали посоката на движение на предните колела.
  3. Една от най-солените глоби, регистрирани за висока скорост в историята, е в размер на 290 000 долара. Потърпевшият е швейцарец, минал със 150 километра в час, при ограничение 50 километра в час. Защо обаче глобата е час толкова голяма? Защото се изчислява на база предишни нарушения и богатство. Очевидно, нарушителят е бил доста богат…
  4. Според статистиката, автомобилите прекарват около 95 процента от живота си паркирани.
  5. Всяка година около 200 милиона автомобилни гуми се изхвърлят на бунището. Горенето им е сериозна заплаха за атмосферата.
  6. Електрическите автомобили се смятат за съвременно творение. Всъщност обаче, в началото на 20 век около 40 процента от автомобилите в световен мащаб са били задвижвани от ток. Интересното е, че други 40 са се движели благодарение на пара и едва 20 процента били с бензинови двигатели.
  7. В големите градове хората прекарват средно по 30 часа в година, висейки в задръствания. А знаете ли кое е най-дългото регистрирано задръстване? То е било цели 175 километра и се е простирало на пътя между френската столица Париж и Лион.
  8. Средно пет месеца от живота на шофьорите преминават в чакане на червен светофар.
  9. Над 90 процента от хората, които шофират, пеят, докато карат.
  10. Предпазните колани спасяват човешки живот на всеки шест минути в някоя точка на света. Затова не пренебрегвайте поставянето им. Дори да ви е досадно, то е задължително.

Разбира се, има още много интересни факти, свързани с колите и шофирането. А най-важното е престоят зад волана да е приятен и комфортен, а самото каране – безопасно. Затова, грижете се за автомобилите си и шофирайте разумно!

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации