Японският производител Honda си е поставил за цел през 2030 г. поне 2/3 от продаваните автомобили на марката да бъдат електрифицирани. В компанията обаче вярват, че това може да стане с помощта на хибридни превозни средства, а не на чисти електромобили, твърди изпълнителният директор на Honda Motor – Такахиро Хачиго в интервю за Automotive News Europe.

„Вярвам, че хибридните превозни средства ще играят основна роля. Целта не е електрификация сама по себе си, а подобряване на горивната ефективност. И ние сме убедени, че хибридните превозни средства са начинът да спазват различни екологични разпоредби“, коментира шефът на Honda.

 

Според Хачиго, електромобилите все още имат много проблеми – най-вече с програмното си обезпечение и инфраструктурата, като те ще попречат за масовото им навлизане на пазарите. „Ще продължим да ги развиваме, но поне в близко бъдеще те няма как да играят основна роля“, категоричен е топ-мениджърът.

 

Шефът на Honda коментира и плановете на компанията му за развитие на технологии за автономно шофиране. Японският производител инвестира в американската фирма Cruise, която е собственост на концерна General Motors. Хачиго смята, че по този начин Honda ще натрупа опит в областта, но няма намерения да се меси в управлението на американската компания.

 

„Инвестицията ни в Cruise е малка и ние не сме агресивно настроен. В момента има строго разделение на дейностите – хората от Cruise отговарят за платформата, силовите агрегати и компонентите и оборудването, свързани с управлението. Ние отговаряме за интериорни и екстериорния дизайн, както и за инженеринговата дейност. Идеята ни е да научим нещо от това начинание“, обясни Хачиго.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации