Възродената от Nissan марка Datsun ще напусне някои от пазарите, където присъстваше до момента, основно заради по-слаби от очакваното продажби. Datsun спира производството на моделите Go+ и Go Cross в Индонезия, тези две коли плюс Redigo слизат от конвейера и в Индия.

Възраждането на Datsun беше една от мащабните идеи на бившия шеф на Nissan Карлос Гон, като брандът беше предназначен за развиващи се пазари: Индонезия, Индия, Русия и Южна Африка. Но на нито един от тези пазари Datsun не успя да постигне сериозни успехи.

Според данни на Autocar India за миналата година в Индонезия продажбите са 7000 коли, а в Индия от април 2019 до февруари 2020 – малко над 17 000 автомобила.

Малко по-добро е положението в Русия, където производството на Datsun пое АвтоВАЗ, който е собственост на Renault. За миналата година продажбите са 22 426 бройки (ръст от 6% в сравнение с 2018), а за първите два месеца на 2020 са продадени 2965 коли, което пък е ръст от 7 процента в сравнение със същия период на миналата година.

За възможността Nissan отново да закрие Datsun се говори от есента на миналата година, но никой от шефовете на гиганта не е коментирал тази възможност. А според последните слухове, Datsun ще представи нов кросоувър, базиран на Dacia Duster – един от хитовете на румънския бюджетен бранд. Засега се очаква, че той първо ще излезе на руския пазар, където присъства и Duster, но като модел на Renault.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации