Cadillac се завръща след отсъствие, продължило повече от 20 години. Американският производител разкри прототипа на състезателна кола, която е създадена за участие на Световния шампионат за издръжливост на FIA догодина. Автомобилът ще участва и в американските серии IMSA.

Суперавтомобилът Project GTP е проектиран от дизайнерско студио, както и от спортното подразделение на Cadillac. От компанията обаче признават, че са получили съществена помощ от специалистите от Dallara.

Dallara са известни с това, че участват в разработването на състезателни коли, които са супермощни и успешно покриват критериите на състезанията за издръжливост.

Затова и Project GTP се очаква да бъде изключително конкурентноспособен на надпреварите, на които ще участва. Прототипът ще бъде оборудван със задвижваща система, която ще бъде хибридна. Тя ще бъде същата като на другите автомобили от клас LMDh.

Возилото ще бъде с нов 5, 5-литров V8 двигател DOHC. Американците предпочитат да не дават повече подробности за него, единственото, което се знае е, че ще бъде с форма на принудителна индукция.

А кога се очаква дебюта на Project GTP? Това най-вероятно ще се случи на състезанието „24 часа на Дайтона“, което ще се проведе в началото на 2023 година. Тестовете започват това лято.  От Cadillac обаче уточняват, че развитието на автомобила продължава и днес, въпреки че скоро започват тестовете.

Състезателната кола е получила и някои детайли от градските возила на марката и най-вече на електрическия Lyriq.

Но американците не си мислят, че ще им бъде лесно на предстоящите състезания. Очаква се да имат много сериозни конкуренти в клас LMDh. Сред тях са гигантите Lamborghini и BMW.

Немската компания вече представи своя автомобил, който носи името M Hybrid V8 LMDh. За него все още не се знаят подробности. Известно е единствено, че V8 моторът е с двойно турбо и хибридна технология, която напълно отговаря на изискванията, които има за класа.

Италианците все още не са показали своето предложение, но се очаква да бъде на нивото на останалите, ако не и по-добро.

Интересното е, че гигантът Audi също имаше намерение да разработи кола от клас LMDh, но на този етап проектът е спрян. Какво е обяснението? От германската компания заявиха, че използват капацитета си за други цели,

Друг голям производител – Audi, също доскоро планираше да направи автомобил от клас LMDh, но проектът е поставен на пауза. А обяснението е, че капацитетът на германската компания се използва за други цели, които в момента се считат за по-разумни и нужни.

Феновете на Audi не бяха особено доволни от това решение, тъй като смятат, че марката има нужния капацитет да се състезава с останалите в състезанията.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации