Подлакътникът е интериорен аксесоар в колата и, както самото му име ни подсказва, служи за опора на ръката на водача, докато той управлява превозното средство. Разположен е между двете предни седалки на автомобила, но има и модели, които се поставят между задните.

Въпреки че основно служат за опора, удобство и комфорт, често разполагат с място за съхранение, където да бъдат поставяни различни предмети като телефона ви, ключовете, слънчеви очила и т.н. Подлакътникът може да бъде изработен от различни материали като кожа, плат или пластмаса и винаги е съчетан с останалия интериор на колата. На подлакътника е възможно да има портове за зареждане на телефон, контроли за аудио или Air Condititoning (A/C) системите.

Някои собственици на автомобили решават да сменят подлакътника поради различни причини. Може той да бъде повреден, надраскан или кожата да е напукана. Друг вариант е да искат да сменят цвета му. В тази статия обаче ще ви разкажем повече относно монтажа на този вид интериорни аксесоари за кола, за което се допитахме до екипа на Селзон. Те ни предоставиха доста интересна и полезна информация, затова четете нататък!

Възможно ли е подлакътниците да се инсталират отделно?

Да, въпреки че новите коли идват с фабричен подлакътник, който вече е неизменна част от интериора. На българския пазар съществуват разнообразни универсални модели и такива, които са предназначени за определени автомобили.

Какво да имаме предвид при инсталацията?

На първо място, уверете се, че избраният подлакътник е съвместим с марката и модела на колата ви. Макар да има универсални, препоръчваме ви да изберете специфичен за вашия автомобил, за да прилегне идеално. Внимавайте с инсталацията – следвайте инструкциите на опаковката, но ако мислите, че няма да се справите, потърсете специалист в областта.

Добре е да помислите, преди да закупите подлакътник за колата си – дали има отделение за съхранение, дали може да се регулира височината му, какъв цвят и материя да бъде, кожен ли да е и т.н. Трябва да е издръжлив и да подхожда на цялостната визия на колата, за да изглежда всичко максимално естествено.

Начин на инсталиране стъпка по стъпка

Инсталирането на подлакътника в колата може да варира в зависимост от модела на автомобила и дизайна на самия подлакътник. Ето няколко общи стъпки, които ще ви ориентират:

  1. Подготовка: пригответе си всички необходими инструменти и материали. В комплект с подлакътника за колата обикновено идват точният размер гайки и болтове, заедно с инструкции за монтаж от производителя. Ще са ви нужни също гаечен ключ, отвертка – кръстата или права, клещи (при необходимост).

    Подлакътникът може да бъде само капак или капак с основа.

  2. Демонтаж на стари части: ако на мястото има други части от предния капак или основа, те трябва да бъдат демонтирани. Внимавайте да не нараните интериора на колата.
  3. Поставяне на подлакътника: обикновено не се налага да пробивате някакви отвори. Поставете подлакътника на предвиденото място (върху фабричната основа или върху нова) – зад ръчната. Закрепете го с приложените болтове, гайки и други елементи. Уверете се, че е стабилно закрепен.
  4. Проверка: седнете на седалката на водача и проверете дали новият аксесоар е стабилен, дали се отваря и затваря коректно и дали случайно не пречи при шофиране или употреба на ръчната спирачка.

Гореспоменатите стъпки са възможно най-общи, тъй като монтажът може да е различен за различните коли. От Селзон препоръчаха задължително да се следват инструкциите от производителя за възможно най-правилна инсталация.

Както сами се убедихте, в инсталацията на този интериорен автомобилен аксесоар въобще не е сложна. Единствено е нужно да внимавате при избора, за да пасне на вашата кола и да прочетете насоките за монтаж от производителя.

Абонирай се
Уведомете за
guest
1 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации