За първоначалното възпламеняване на гориво-въздушната смес в горивната камера на двигателя се подава първоначална електрическа искра. Тя е възможна благодарение на запалителните свещи. Какво е предназначението им, как работят и признаците за нужда от смяна?

Какво е предназначението на запалителните свещи в автомобилите?

Тези малки и на пръв поглед незначителни части са много важни за първоначалното стартиране на ДВГ в съвременните коли. За да се получи правилно запалване на гориво-въздушната смес и нейното изгаряне е необходимо в точното време и с правилна сила да се създаде електрическа искра. Тя е необходима за всеки от цилиндрите. Ако има нарушение в работата, агрегатът няма да функционира качествено, ще губи мощност и ще увеличи разхода си на гориво. Ако той се използва в подобно състояние, не след дълго ще се наложи и по-скъп ремонт.

Написахме всичко това, за да добиете представа за важността на запалителните свещи в съвременните коли.

Как работят запалителните свещи?

Представлява малък корпус, в който е предвиден централен електрод с керамичен защитен външен изолатор. При подаване на електрически ток от горната страна, той преминава по цялата му дължина и достига до заземяващата пластина, която е свързана с корпуса. В пространството между двата електрода възниква електрически разряд, придружен с искра, която възпламенява въздушно-горивната смес в цилиндъра. Точно това разстояние между двете е много прецизно определено от производителя и неговата промяна ще доведе трудности в запалването на агрегата.

Какви са признаците за нужда от смяна и почистване?

В зависимост от качеството и вида на автомобилните запалителни свещи, времето им за работа може да варира в рамките на около 60 хил. км. Най-обикновените модели са до 15 хил. км. Понякога е възможно да се наложи смяна и по-рано. Симптомите за това са:

  • спад в мощността на двигателя;
  • скоростта е непостоянна;
  • липса на ускоряване;
  • в голяма част от случаите не е възможно стартирането на двигателя от първия път;
  • наблюдава се рязко покачване на разхода на гориво;
  • повърхността се покрива с нагар.

Понякога, елементарното почистване на клемите би могло да възстанови нормалната работа. При липса на част от електрода или физически повреди, консумативът трябва да се смени.

Препоръките на Maxcar са да се пазарува само от специализираните онлайн магазини и да се доверяваме на доказалите се до момента марки.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации