Със сигурност някой в Scania си е задал въпроса какво точно искат да видят феновете на автомобили в интернет? И отговорът на компанията се е получил добре: автономен самосвал, който е достатъчно мощен, че да се пързаля по завоите.

Концептът носи име AXL и е на 100 процента реален, а главният дизайнер на Scania Хавиер Карерас Кастро сравни камиона с булдог.

„Не може да създадеш приятелски настроено животно, което да работи в мина. Трябва да притежава подходящ характер”, обясни той за TG. Ние искаме повече возила, не само камиони, които да приличат на кучета.

AXL използва комбинация от 7 камери, три сензорни системи плюс лазери, които създават карта на околната на камиона среда, за да може той да се придвижва безопасно в мината или кариерата, където се труди.

„Ние вече имаме автономни камиони, които работят за наши клиенти. Но досега винаги са били с шофьор в кабината, който може да се намеси, ако това се наложи”, допълни Клаес Ериксон, който отговаря за направление „Изследване и развитие” в Scania.

Създаването на AXL е смел ход, а атрактивното му придвижване в мината е още по-интересно.
Все още не е ясно каква ще е съдбата на AXL, засега на етап концептуален модел, но знаем, че използва гориво от възобновяеми източници и е изграден върху серийно шаси на Scania.

Самосвалите станаха с една идея по-интересни, нали?

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации