Компанията Nissan представи на автосалона в Токио прототип на електрическия кросоувър Ariya. Моделът е максимално близо до серийно производство, като се очаква да излезе на пазара през 2021 г.

От Nissan твърдят, че корените на името Ariya тябва да се търсят в древността, като то се асоциира с уважение и възхищение. Дизайнът на автомобила изобилства от изобилие от гладкки поврхностти и плавни черти, като „демонстрира чистата природа на електромобила“.

 

Всъщност, овата философия на дизайна се казва Timeless Japanese Futurism (Вечен японскии футуризъм). Тя се изразява в минималистично оформление, широки елементи от каросерията, тесни фарове и V-образен щит, който заменя решетката на радиатора.

 

Салонът на кросоувъра продължава темата за минимализма и практически е лишен от уреди за управление. Вместо превключватели се използват панели, които не се виждат, ако не бъдат активирани. Бутонът за стартиране на мотора и „шайбата“ под централния дисплей са традиционни.

 

Концептът Nissan Ariya е построен на нова платформа за електромобили. Неговият силов агрегат се състои от два електромотора, като въртящият момент се предава на всяко едно колело поотделно. В оборудването е включена система за полуавтоматично управление ProPILOT 2.0 с функция за движение „без ръка на волана“, която поддържа лентата, а също така помага и при паркиране.

 

Коммуникационните възможности на концепта позволяват навигация „от врата на врата“, при която маршрутът се предава на смартфона на водача и обратно. Има още автоматично настройване на климатика и положението на седалки. В оборудването влиза и виртуален асистент, който открива места за паркиране или зарядна станция.

 

Като размери Nissan Ariya е идентичен с Nissan X-Trail, но може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации