Кризата, в която изпадна Nissan след ареста на бившия изпълнителен директор Карлос Гон в края на миналата година, ще даде отражение не само върху самия концерн, но и върху компаниите, които притежава.

Вече е ясно, че една от тях – Infiniti, стартира съкращаване на моделната си гама. Марката напуска Европа догодина, но само това няма да приключат нейните проблеми. Тя спира производството на своя флагман сред седаните Q70, като негов наследник не се предвижда.

 

Причината за отказа са слабите продажби на модела, който беше създаден за пазара в САЩ (както и самата марка Infiniti). През тази година от Q70 са реализирани малко на 2000 бройки, което прави производството му икономически неизгодно. Интересното е, че Q70 е най-старият модел в гамата на марката.

 

В Nissan търсят и други решения за по-бързо излизане от тежкото положение. Вече се знае, че ще бъдат спрени от производство и модели на марката, продавани на пазари в развиващите се страни. Те са по-евтини и съответно печалбата от тях е по-малка.

 

Едновременно с това се обсъжда и закриването на марката Datsun, която Nissan възроди през 2012 г. Тя беше върната на пазара имено с идеята да продава достъпни автомобили в държави, в които населението има по-малка покупателна способност. Моделите на Datsun се произвеждат в Индия и Русия, които са и основните пазари за тях.

 

Освен това, в Nissan се обсъжда и възможността за продажба на двата завода в Европа – във Великобритания и Испания. Причината е във все повечето ограничения в производството на модели с двигатели с вътрешно горене на континента. От компанията вече обявиха, че ще съкратят около 12 500 работни места в заводите си по света.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации