Всички знаем, че паркирането в големите градове е огромен проблем. Въпреки това обаче повечето шофьори не се отказват да ползват колите си и се блъскат с останалите по паркингите или улиците. Резултатът е много нерви, хаос, чукнати коли…Въобще неприятна ситуация и то не само за шофьорите, а и за пешеходците, които едва си проправят път измежду паркираните почти без разстояние един до друг автомобили.

Израелският старт-ъп Transformer се опитва да намери решение на този проблем като разработва модел, който е много тесен и заема далеч по-малко място от стандартните коли. Според Асаф Формоза, създател на идеята, това е перфектната градска кола.

Двуместният City Transformer е широк само 1 метър и е дълъг 2, 5 метра. За да добиете представа за размера, ще кажем, че 4 такива коли могат да бъдат паркирани на мястото на една. Забележително, нали? В същото време мини автомобилът спокойно може да бъде оставян на място за мотоциклети.

Нека сега си представим, че повечето хора в града карат такива коли. По този начин ще се освободи наистина много място и паркирането ще бъде далеч по-лесно.

Друг любопитен момент е, че вратите се отварят нагоре – идеята е същата, да се пести място.

Автомобилът е достатъчно стабилен, въпреки размера си, уверяват производителите. Два електромотора отговарят за задвижването му, а скоростта, която може да развие е 90 км/ч – напълно достатъчно за градско движение, където така или иначе по-висока скорост не е разрешена.

На станция за бързо зареждане са необходими 30 минути, а от контакта возилото се зарежда за около 3 часа и половина.

City Transformer ще се появи на пазара и ще бъде достъпен за масовия производител от 2024 година. Моделът вече може да се поръчва от желаещите да го притежават, а цената в момента е промоционална – около 25 000 лева. В последствие тя ще се увеличи до 32 000 лева.

Освен този модел се замисля на пазара да се появи и карго-версия.

Такъв тип малки коли се карат много в Италия, където в градовете уличките са тесни и доста често е невъзможно за една стандартна кола да минава по тях. Израелците очакват интерес към новия модел именно от Апенините.

Те обаче се надяват употребата на такива мини коли да стане по-масово, защото наистина проблемът с паркирането е сериозен и все повече се задълбочава.

Е, колата има и минуси – не може да вози повече хора. Но замислете се, колко често в града виждате автомобил, пълен с четири човека. Далеч по-често срещаната гледка е сам шофьор да се движи с голяма кола, дори джип и да заема огромно място по тесните градски улици.

Асаф Формоза смята, че неговата идея за City Transformer до голяма степен ще реши проблема и ще направи градовете по-приветливи и с повече пространство.

Това, че колата е електрическа означава, че няма да замърсява въздуха – още един огромен плюс. Знаем колко сериозен е проблема с мръсния въздух в големите градове, а една от основните причини за това са именно автомобилите и газовете, които изпускат.

Дали малките електрически автомобили ще почнат да се използват масово, предстои да разберем.

В България затруднението би дошло от финансова гледна точка, тъй като автомобилът е скъп, а мнозина нямат възможността да поддържат него плюс още една кола за извънградско каране.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации