Американската фирма на Ford изобщо не крие следващата  си голяма стъпка – да се превърнат в основни съперници на Tesla на пазара на електромобилите. Може би това е водещата цел на главния изпълнителен директор на фирмата – Джим Фарли, който сподели подобни намерения още през месец април.

Към момента  Фарли и групата му започват да стават дори агресивни. Ръководителят на марката Ford се подигра съвсем открито с изявлението на колегата си в другата марка – Илон Мъск, който извести, че серийната изработка на пикапа Cybertruckще стартира през 2023г. Целта на марката Tesla, въпреки че ще забавят продукцията поради трудности с доставките на оборудване и чипове, е да продаде 1,5 млиона електромобила още през годината.

Тези числа определено не ограничават Ford, които вече се държат сякаш основните им съперници General Motors и VW Group ги няма. Джим Фарли и фирмата му определено се опитват да проникнат в мозъците на хората, като ги уверяват, че съревнованието при електрическите автомобили е именно между Tesla и Ford.

В тази посока решението на Ford е да съоръжи своя електрически пикап F-150 Lightning с съвършен адаптер J1772, с чиято помощ притажетелят е възможно да зареди закъсала Tesla. Аксесоарът не е част от серийното оборудване, но при първите доставки на клиентите, те са се сдобили с него. Надписът на опаковката му е увлекателна : „ Съвместим с всички превозни средства на Tesla”.

Фарли пък от своя страна, побърза да се защити, като съобщи, че не са се заяждали със съперниците си. При представянето на F-150 Lightning беше споменато основното му предимство,а именно възможността да зарежда други електрически коли. Пикапът се използва като генератор на енергия, която може да бъде употребена и за изпращане на енергия към къщата. Това е напълно възможно, тъй като батерията на F-150 Lightning има 131 кВт/ч.

В този момент Tesla представя батерии за захранване на дома Powerwall, но пък не разполага с адаптер J1772. Компанията изисква собствен конектор, който клиентите намират в мрежата на фирмата Supercharger.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации