Всяка система на автомобила е важна, но едва ли има по-важна от неговата спирачна система. Нейната неизправност не само може да увреди превозното средство, но и да застраши човешки животи. Затова винаги следете всички нейни елементи да бъдат в перфектно състояние.

Износването на накладките е една от най-сериозните повреди на колата, която заслужава да й бъде отделено нужното внимание веднага щом усетите, че нещо със спирачната система не е наред. Основно това износване може да се диагностицира чрез премахване на гумите на автомобила. Съществува обаче и проверен през годините начин шофьорите сами да могат да определят доколко накладките на техния автомобил са се износили и нуждаят ли се те от подмяна. Ако имате съмнения за износване:

  • обърнете внимание на фрикционните накладки – ако има износване поне с 2 мм, то и спирачните накладки са започнали да се износват;
  • обърнете внимание на работата на спирачките – ако спирачната система работи с пауза, значи е налице значително износване;
  • обърнете внимание на страничните шумове, които се появяват по време на спиране.

В случай, че е налице поне една от тези ситуации, е време да потърсите професионална помощ, за да осигурите своята безопасност и тази на останалите участници в движението.

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации