Дали имате най-скъпата, или най-евтината кола, тя се нуждае от поддръжка, за да изпълнява своето предназначение и да ви бъде от полза дълго време. И автомобилите, както хората, имат своите болки, своите нужди и съответно те трябва да бъдат доловени навреме, за да не предизвикат сериозни проблеми в бъдеще. Към нуждите бихме могли да отнесем течностите, от които се нуждаят превозните средства, за да изпълняват своето предназначение. Всеки един автомобил има шест много важни течности, които трябва периодично да се проверяват: какво е тяхното количество, както и състоянието им.

Моторно масло

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763100 3 559x

То е онази течност, без която стотиците движещи се части не биха могли да функционират. Трябва да бъде проверявано редовно и при нужда да се смени с подходящ вид. Нивото на маслото се проверява с щека, която се намира под капака на колата. За да бъде проверката ви достоверна, автомобилът трябва да е паркиран на равно място. Оставете го за малко, за да може маслото, което се е разнесло навсякъде, да се стече обратно в картера. Извадете щеката, забършете я и отново я пъхнете там, откъдето сте я извадили. Отново я извадете и вижте какво е нивото на течността. Нормално е то да бъде до означението за максимум. Ако това е така, значи всичко е наред. Има случаи обаче, когато нивото му драстично спада и може да се окаже дори под минимума. Това е симптом, че има някакъв проблем. Долейте от правилния вид и се посъветвайте с автомонтьор защо се е стигнало до това, какъв е проблемът на вашия автомобил.

Освен нивото, е важно да се следи и състоянието на моторното масло. Когато при него има наличие на мъглива, млекоподобна течност, означава, че в маслото има антифриз. За да не направите още по-голям проблем на двигателя, препоръчително е веднага да посетите сервиз.

Охладителна течност

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763532 2 559x

Когато двигателят работи, той загрява. А за нормалното му функциониране е необходимо и да се охлажда. Тази роля изпълняват охладителната течност или антифриза. Тук нивото също трябва да се следи много стриктно. При различните автомобили, проверката се извършва по различен начин. В някои случаи това става, като погледнете в разширителния съд, а в други – като отворите капачката на радиатора. Бъдете внимателни и не бързайте веднага след спирането на автомобила да правите тази проверка, тъй като има вероятност да се изгорите. При нужда долейте с дейонизирана вода. Загубата на охладителна течност е признак, че някъде по системата нещо не е наред. Причините за това са много: изпускане на капачката, теч от маркуч, пропускаща гарнитура на цилиндровата глава и други. Обърнете внимание навреме, за да предотвратите неприятностите още в „зародиш“.

И при тази течност се следи нейното състояние. Ако тя не е бистра, това може да означава, че има смесване с масло. При по-старите коли е възможно в антифриза да попадне и ръжда от радиатора.

Течност за усилвателя на волана

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763715 6 559x

Сервоустройството е онова, което ви позволява да въртите волана лесно, дори и когато колата не се движи. За да имате това лесно въртене на кормилото също е нужна течност. Можете да проверите нейното ниво или с щека за измерване, или да погледнете докъде в резервоара /става дума за специален резервоар, в който се сипва течността/ достига тя. Ако нивото е ниско, долейте, а след това потърсете причината за нейната загуба.

Спирачна течност

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763618 4 559x

Количеството и състоянието на спирачната течност е от голямо значение, тъй като липсата на добри спирачки застрашава животи. Под капака на автомобила ще намерите разграфено казанче и за нея, а количеството й трябва да е в нормални граници. Ако има загуба, долейте и незабавно потърсете причината. Освен количеството, се следи и качеството на спирачната течност – тя трябва да е чиста и бистра. Цялостната й подмяна се извършва през 2-3 години, в противен случай рискувате да останете без спирачки.

Трансмисионна течност

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763420 4 559x

Трансмисията или казано на разбираем език – скоростите, са изградени от множество метални елементи, които се нуждаят от смазване. Ролята на смазка тук играе трансмисионното масло. Има автомобили, при които смяна на течността не е предвидена и скоростната кутия е запечатана. При останалите автомобили проверката се извършва с щека или ви е необходим специалист. Когато се проверява трансмисионната течност, колата трябва да работи и да е изключена от скорост. Освен нивото, и тук се следи течността да не е замърсена.

Течност за чистачките

Кои са най-важните течности на автомобила - 1492763300 5 559x

Макар и да не ви трябват постоянно, без чистачки няма как да виждате накъде карате. За да имате чисти стъкла на автомобила си, са ви необходими добри чистачки и течност, разбира се. Нейното ниво можете да проверите в резервоарчето, което също се намира някъде под капака на автомобила. Ако тя е под минимума, долейте. За зимните месеци е препоръчително използването на зимна течност за чистачките, за да сте сигурни, че в студените дни и нощи няма да замръзне.

 

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации