В условията на криза всеки от нас търси начин да спести от разходите си, доколкото това е възможно. Може да не ви се вярва, но има начин да спестите дори и от автомобила си, въпреки високите цени на горивата в момента. Все повече са хората, които търсят начини да се справят сами с по-леките ремонти на автомобилите си. Да, напълно възможно е да се погрижите правилно за своя автомобил, а това да доведе до икономия в месечния ви бюджет. Ето и нашите съвети как с ограничени средства да удължите живота на колата си.
Ограничете бързите пътувания
Навярно на всеки от вас ежедневно се налага да се качи на автомобила си поне по няколко пъти в деня, било то да напазарува или да свърши нещо неотложно. Това обаче не е добре за акумулатора. Той има нужда да бъде използван по-продължително, за да се възстанови напълно. Затова опитайте да правите единични пътувания и да свършите всичките си задължения наведнъж.
Помислете за климатика на автомобила си
Малко са водачите, които знаят как да поддържат климатика на своята кола. Правилните грижи за него биха ви спестили скъпата му годишна поддръжка. А правилни грижи ще рече:
• дори и през зимата е добре климатикът да бъде пускан поне веднъж седмично. Това е необходимо, за да се поддържат газта и компресора в добро състояние;
• поддържането на вентилационните отвори и канали чисти води до увеличаване на неговата производителност и свежда натрупването на бактерии до минимум;
• включвайте климатика при по-дълги пътувания. И никога не го пускайте, докато двигателят все още загрява. Това не само ще доведе до разход на гориво и охлаждаща течност, но и ще намали неговата производителност с течение на времето.
Извършете сами по-леките ремонти и спестете пари от това
Винаги, когато имате проблем с автомобила си, първата ви мисъл е за автосервиз. Спрете, не бързайте. Има толкова много дейности, с които можете да се справите и сами. Нима не можете сами да:
• смените крушките на фаровете си;
• подмените стария въздушен филтър с нов;
• проверите и смените маслото си;
• промиете охладителната система на автомобила си;
• почистите неговата горивна система.
Със сигурност има и други дейности, с които бихте се справили. Само опитайте и ще видите колко нови неща ще се окаже, че умеете.
Проверявайте редовно колата си
За да удължите живота на своя автомобил, това трябва да се превърне в един от редовните ви навици. Винаги има проблеми, за които трябва да внимавате и знаци, че нещо не е наред. Проверявайте редовно превозното средство и така ще успеете да хванете всяка нередност още в „зародиш“. Освен, че ще бъдете спокойни на пътя, тези проверки могат да ви спестят и скъпо струващи ремонти.
Стриктно спазвайте графика за обслужване на вашия автомобил
Макар и на последно място, това е най-важното, което трябва да направи всеки един водач. Дори и за момента да ви се вижда като излишен харч, това съвсем не е така. Отделянето на пари за периодично обслужване е много по-изгодно от плащането на неочаквани ремонти например. Този малък харч не само ще спести големи непредвидени разходи, но и ще удължи живота на всеки автомобил.
Тези няколко съвета ще ви помогнат не само да занижите разходите, които правите по колата си. Благодарение на тях вие можете да се чувствате спокойни и уверени в автомобила си по време на шофирането.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации