Чистенето на колата за мнозина е досадно занимание, което пренебрегват.

Повечето собственици на МПС карат колата на автомивка, където набързо махат праха, но не се престарават много.

А с малко усилия и загуба на не много време, можете да почистите добре колата си сами. Нуждаете се от традиционната кофа и почистващи продукти за кола, които се продават навсякъде.

Да почистите колата си сами означава да държите контрола върху нейната визия. Просто трябва веднъж да купите сапун, микрофибърни кърпи, лосиони и всичко, от което се нуждаете и след това са нужни само споменатите вече кофа и почистващ препарат. По този начин определено пестите пари, правите една инвестиция и то не голяма и това е за дълго време напред.

Когато видите как изглежда чистата кола, това ще бъде награда за усилията ви.

Но за да се случат нещата бързо и лесно и да не правите грешки, трябва да спазвате някои прости правила. Ето 10 съвета, които е добре да спазвате, ако искате колата да светне с минимум усилия.

  1. Не пренебрегвайте атмосферните условия. Изберете правилното време и правилната част от деня, за да изчистите колата.

Всички знаем, че не е добре да се чисти колата, когато вали или е дъждовно, тъй като след дъжда, тя отново ще бъде мръсна и няма да има смисъл от усилията ни. Мнозина обаче смятат, че е най-добре да се заемат с тази дейност при слънчево време. Всъщност обаче не е съвсем така. Слънцето изсушава и след чистенето и миенето могат да се появят петна върху ламарината – от самите почистващи препарати. Също така, силата на слънцето може да намали ефективността на препаратите и в крайна сметка чистенето да не е качествено.

Затова трябва внимателно да се гледа времето и каква е прогнозата за следващите дни, когато прибягвате до щателно почистване. Най-добре е това да се случва при по-облачно време, но без изгледи за валежи.

  1. Махнете едрите замърсявания и ползвайте маркуч.

Преди почистването е хубаво да премахнете едрите замърсявания, след това ще ви бъде по-лесно.  Когато сте се убедили, че сте се отървали от тях, най-добре закарайте колата близо до място, където има вода и с маркуч облейте колата със силна струя. Все пак внимавайте да не е прекалено силна, за да не се повредят уплътненията.

  1. Време е за кофата и продукта за почистване.

Споменахме за кофата и продукта за почистване. Ето че идва и техният ред. Сложете малко от препарата в кофата като смесите с топла вода и почистете с парцал. Така ще премахнете нечистотиите далеч по-ефективно, отколкото ще го направят на автомивката.

  1. Подсушаване.

Подсушаването е не по-малко важен процес.  След маркуча и почистването с препарат и последвалото изплакване е хубаво да подсушите добре колата с микрофибърен парцал като внимавате да не останат петна или мокри участъци. Ако сте още по-прецизни, може да използвате и сешоар, за да сте сигурни, че сте премахнали влагата и от скритите зони, например около дръжките на вратите и фаровете. Ако някъде там остане вода, това може да съсипе цялата ви работа, така че бъдете внимателни и подсушете наистина добре и навсякъде.

  1. Обърнете внимание на детайлите.

След като основната работа вече е свършена, е хубаво да се обърне внимание на детайлите. Може, например, да нанесете лак върху каросерията, така освен чиста, колата ви буквално ще бъде и блестяща!

  1. Време е за прозорците.

След всичко изброено дотук, ламарината е чиста и лъсната. Време е в такъв вид да станат и прозорците. Ползвайте препарат за почистване на прозорци, нанесете както от външната част, така и от вътрешната и подсушете добре.

  1. Гумите също заслужават внимание.

Гумите са изложени най-пряко на атмосферните условия и най-много им влияе състоянието на пътната настилка, те са в пряко съприкосновение с нея. Затова мнозина, когато чистят колата си, ги пренебрегват – с идеята, че каквото и да правят, след малко те пак ще бъдат мръсни. Този подход обаче не е правилен. Гумите също се нуждаят от качествена грижа. Има специални продукти за тях – спрейове, които ще премахнат замърсяванията и ще направят така, че гумите да изглеждат блестящи.

  1. Цветът на бронята трябва да се поддържа.

Избледнелият цвят на бронята определено не говори добре за една кола и не създава впечатлението, че тя е поддържана.  Затова може да се използват и специални препарати, с които да лъснете бронята, ако колата ви е стара и често е излагана на слънце.

  1. Интериорът трябва да е в идеален вид.

Излишно е да казваме, че колкото важен е екстериора, толкова важен е и интериора. Дори и повече, защото докато се возите вие сте вътре в колата.  И колкото и чиста да е отвън, ако отвътре не е, изобщо няма да ви е комфортно – както на вас, така и на пътниците, които возите. Има специални препарати за тапицерия, изберете най-подходящия и действайте.

  1. Погледнете какво става и под капака.

Когато всичко е готово, е време да отворите предния капак. Няма нужда да споменаваме, че там се намират най-важните части на автомобила и без тях няма как да се движите по пътищата безопасно и комфортно. Хубаво е да почистите добре от прах и замърсяване, но там трябва много да внимавате за препаратите и водата.  Ако сбъркате можете да нанесете непоправими щети на важни компоненти, особено на електрическите.

Използвайте спрей на силиконова основа, за да освежите маркучите и кабелите. Върху останалите може да се ползва и грес.

Когато всичко е готово – просто се порадвайте на това как изглежда колата ви и се насладете на шофирането. Чистата кола ще ви превърне и в по-внимателен шофьор, след усилията, които сте направили, няма да искате тя да придобие бързо предишния вид, нали?

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации