Пистата „Спа“ в Белгия може да остане извън календара за състезанията във Формула 1 догодина.

По време на Гран при на Канада, което се състоя на 19 юни, главният изпълнителен директор на надпреварата Стефано Доменикали е представил проект, на който състезанията ще бъдат групирани на база териториален признак. Идеята е отборите да бъдат облекчени като пътуват на дълги разстояния по-малко.

Календарът все още не е представен официално, но се знае, че Европа има само осем места от общо 24. Именно това може да се окаже пречка договорът на „Спа“ да бъде продължен.

Според белгийското издание „Aglemeen Dagblad“ шансовете на белгийското трасе са малки, тъй като европейските квоти вече са запълнени.

Сигурните писти, които остават са „Монца“ в Италия, „Зандвоорт“ в Нидерландия, „Имола“, отново в Италия, „Каталуния“ в Барселона, Испания „Силвърстоун“ във Великобритания и „Хунгароринг“ в Унгария. Остават още две места, но те най-вероятно ще бъдат за пистата в Монако и за „Ред Бул ринг“ в Австрия. За последната е малко вероятно да отпадне, тъй като е собственост на „Ред Бул“.

Така за „Спа“ не остава място.  Все пак белгийците още се надяват, че може да отпадне някой от другите. В края на този месец Световния съвет на ФИА официално ще обяви календара.

Белгийското Гран при има много богата история. Първото състезание там се провежда в далечната 1925 година.

През тази година пък бяха направени редица подобрения, които струваха 25 милиона евро. Това се случи заради състезанието през август тази година, което ще се проведе там и което се очаква с огромно нетърпение.

Какво целят направените промени за толкова хиляди евро?

Идеята е да се запази характера на трасето, което има славата на едно от най-трудните, но същевременно да се подобрят стандартите за безопасност.

Така пистата си остава трудна за състезателите, което пък прави надпреварата по-интересна за зрителите, но в същото време степента на безопасност за пилотите се увеличава – нещо, което е задължително като изискване.

„Свършихме огромно количество работа за много кратко време. Направено бе пълно обновяване на пистата, има нови зони за сигурност, а върху някои части от трасето бе положен нов асфалт. Голяма гордост за нас е, че изградихме чисто нова трибуна. Нейният капацитет е 4600 места, а гледката е направо уникална“, похвалиха се белгийците.

Проблемът е, че се отпускат твърде малко състезания на Европа – само осем от 24.

През тази година предстоят още доста състезания, които ще бъдат извън Стария континент – в Сингапур, Япония, САЩ, Мексико, Бразилия и ОАЕ. Вече бяха проведени надпреварите в Бахрейн, Саудитска Арабия, Австралия, Маями и Канада.

Феновете на Формула 1 не са доволни от идеята да няма състезание на „Спа“. „За пари са готови на всичко, а Гран при на Белгия е класика“, коментират в социалните мрежи редица привърженици, които все пак вярват, че организаторите ще проявят здрав разум и ще оставят Белгия в календара.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации