Дори и на най-добрите шофьори им се случва да допускат грешки, които самите те не осъзнават, че са направили. Грешките са следствие от изградените по време на шофирането навици, които обаче нанасят поражения на превозното средство. Тяхното избягване може да намали до голяма степен вероятността да се появят технически неизправности.
Недостатъчно гориво
Много от съвременните горивни помпи са потопени в горивото, а това спомага тяхното охлаждане. Когато обаче горивото е малко и помпата не може да се потопи, това може да доведе до нейното прегряване, резултатът от което е по-бързото й износване. Желателно е в резервоара на всеки автомобил да има поне една четвърт от общото му количество гориво.
Форсиране на все още студен двигател
За да осигурите правилна циркулация на двигателя, след като го запалите, оставете автомобила минута-две да поработи на празен ход, преди да потеглите. Така маслото ще се е разнесло навсякъде и моторът няма да се „мъчи“.
Неравномерно шофиране

Голяма част от шофьорите ускоряват, спират рязко, после отново ускоряват. Опитайте да избегнете този свой навик, защото неравномерното шофиране води до по-бързо износване на накладките и спирачните дискове, а разходът на гориво се увеличава.

Задържате ръката си на скоростния лост продължително, дори и да не го използвате толкова често
Отпускайки ръката си върху лоста по навик, води до натоварване на втулките и тяхното по-бързо износване. А това е предпоставка за по-чести ремонти по скоростната кутия.
Постоянно задържане на крака върху съединителя
Настъпвайте педала на съединителя само тогава, когато е необходимо. Не дръжте крака си върху него просто „по навик“, тъй като този навик ще доведе до по-бързото му износване.
Возене на излишен товар
Голяма част от шофьорите държат в багажника си много ненужни вещи. Те допълнително натоварват автомобила и оказват негативно влияние върху окачването и накладките. Увеличеният разход на гориво също може да е резултат от излишните товари, които непрекъснато разкарвате в багажника си. Освободете се от тях.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации