Въпрос, който със сигурност ще получи много и все различни отговори. Маслото на двигателя е онази течност, която има за цел да намали триенето, да охлади елементите на цялата система, да ги защити от корозия и да уплътни подвижните елементи на двигателя.
Кога да го подмените с ново обаче, зависи от множество фактори като:
• дали караме основно в града;
• дали често изминаваме кратки разстояния;
• дали колата ни често бива оставяна без движение;
• дали пътуваме често по черни пътища.
Ако сме дали положителен отговор поне на три от тези въпроси, то препоръчителният период за подмяна на маслото е около 10 000-15 000 километра, за да сме сигурни, че двигателната уредба ще продължи да работи правилно и няма да е застрашена от каквито и да е проблеми.
Често в инструкцията на автомобилите има зададени интервали, които възлизат на 15 000-30 000 километра, които зависят от производителя и модела. Те обаче не са достатъчен критерий. Смяната зависи най-вече от начина, по който е експлоатиран автомобила.
Ако вече сте установили, че маслото се нуждае от смяна, има и неща, които не бива да се пренебрегват. Когато избирате новото масло, следвайте препоръките на производителя и обърнете внимание на това какво масло е използвано преди това за вашия автомобил. Не е желателно да смесвате различни видове масла или пък да подменяте синтетичното масло с минерално. Ако имате каквито и да е съмнения, обърнете се към професионалисти, които ще ви препоръчат най-доброто за вашия автомобил. От вас се иска поне веднъж в месеца да проверявате нивото на течността в картера.
Смяната на маслото неминуемо е съпътствана от смяна на масления филтър. Ако не предприемете това действие, масленият филтър ще се окаже задръстен и няма да може да изпълнява своето предназначение: да пречиства маслото. В този случай то ще бъде вкарвано под голямо налягане в двигателя, а това ще доведе до увреждане на превозното средство. Смяната на маслото и на масления филтър е вашата гаранция, че в двигателя няма да успеят да проникнат никакви нечистотии и този двигател ще може да работи, така както трябва. Ако смятате, че това не е вашата област, доверете се на специалистите, които ежедневно се занимават с това.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации