В момента използването на автомобили е толкова масово, че не можем да си представим живота без тях. Дори и в най-малките села е пълно с коли, да не говорим какво се случва в големите градове. Задръствания, липса на места за паркиране и пълен хаос. Мнозина са склонни да търпят всички тези неща, заради комфорта, който имат, шофирайки личен автомобил. Замърсяването на въздуха и вредните газове са друга тема, която сега няма да засягаме.

За сметка на това ще се върнем назад във времето, когато да караш кола е било лукс и далеч не е било по възможностите на всеки.

В днешно време глоби за превишена скорост се случват под път и над път и даже вече не ни правят впечатление. Но знаете ли от кога датират сведенията за първата санкция за превишена скорост изобщо в историята?

Човекът, който я е получил носи името Уолтър Арнолд и е бил глобен през далечната 1896 година, затова че шофира с…13 километра в час. Колкото и смешно да ни звучи това сега, такива са били реалностите.

Събитието се случва във Великобритания – в градчето Ийст Пекъм.  Местен полицай, който патрулирал с велосипед, забелязал кола, движеща се с „бясна скорост“ – около 4 пъти надвишаваща разрешената. Разрешено било да се кара с до около 3, 2 километра в час.

Нарушителят бил догонен от служителя на реда и трябвало да даде 1 шилинг – или една четвърт британска лира за нарушението.

Пет години по-рано, през 1891 година, се случва и първият документиран пътен инцидент. Случката е от щата Охайо, Съединени американски щати. Изобретателят Джеймс Уилям Ламбърт решил да излезе на разходка със своя автомобил – кола с едноцилиндров мотор. Той изгубил контрол над управлението и возилото се блъснало в дървен кол, който му се изпречил на пътя. Шофьорът се забил в обор за коне.

Историята изобилства от интересни факти, които на фона на днешната реалност изглеждат невероятни.

А знаете ли коя е първата жена – шофьор в света?

Това е Берта Бенц – находчива дама от Германия. През 1888 година тя се качва на колата на мъжа си от Манхайм, където живее до Пфорцхайм – за да посети сестра си и майка си.  Берта подкарва сама триколка с четиритактов, едноцилиндров двигател с невероятните за времето си 16 километра в час. Смелата жена тръгнала тайно от мъжа си и качила на колата и две от децата си. Едва по-късно съпругът й – инж. Карл Бенц разбрал какво е направила половинката му.

По-късно той споделя, че неговото изобретение – триколката от 1886 година е истинското свидетелство за раждането на автомобила.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации