Кризата с цените на горивата удари американските полицаи. Заради това, че бензинът вече е доста по-скъп, служителите на реда в няколко щата, временно трябва да спрат да използват служебните си автомобили или да работят по телефона или от офиса. Звучи странно за работата на полицай, който по принцип винаги трябва да е „на терен“, но такива са реалностите към този момент.

Бюджетите, които са заложени са изчерпани, а новите все още не са приети и се изисква време.

Доста тежко е положението в щата Мичиган. Там цената стана 5, 214 долара за галон, като до скоро беше повече от двойно по-малко – 2, 198 долара. Затова и в бюджета на полицията не остават пари за гориво за колите, които трябва да патрулират. Шефът на управлението в окръг Изабела, което е едно от най-засегнатите от кризата,  Майкъл Мей заяви, че временно полицаите ще приемат сигнали по телефона и ще трябва да вършат офисна работа. Разбира се, това не се прие никак добре от местното население. Според хората е несериозно един полицай да работи по телефона и да не бъде на мястото на местопрестъплението или произшествието, ако има такива. Те дори са готови да се вдигнат на протест, ако тази мярка продължи твърде дълго.

От полицията се опитаха да успокоят напрежението като заявиха, че все пак когато се налага ще има полицай на място, просто ще се опитат да спестят курсове, които не се налагат. Въпреки това обаче гражданите са сериозно притеснени и се опасяват да не се стигне до повече престъпления заради липса на контрол.

Всъщност проблемът за полицаите от окръг Изабела е, че карат специални автомобили – Dodge Charger Pursuit, които са оборудвани с 3,6-литров V6 турбо двигател или HEMI 5,7-литров V8.

Преди повишаването на цените, за управлението не беше проблем да им плаща горивото, но сега ситуацията е по-трудна и се налага пестене на пари. Един от вариантите е автомобилите да бъдат сменени с такива, които са по-икономични и харчат по-малко. Полицаите обаче не са много съгласни с такава мярка, тъй като са свикнали с колите, които карат и смятат, че те ги отличават и създават респект. Работата по телефона обаче определено не вдъхва респект, е категоричното мнение на гражданите.

Засега няма яснота как точно ще се реши проблемът, но е сигурно, че хората ще се разбунтуват, ако продължи да е както сега.

За съжаление няма изгледи скоро цените на горивата да спаднат и главната причина за това е войната, която се води в Украйна. В България също усетихме проблема по джоба си.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации