В царството на концептуалните автомобили има множество смели и нетрадиционни превозни средства, които са много различни от стандартните автомобили. Тези особени коли са оставили следа в историята на автомобилостроенето, макар и не по най-добрия начин. Тези странно изглеждащи превозни средства не само разширяват представата ни за това, как трябва да изглежда една кола, но и служат като демонстрации на безграничната креативност и изобретателност на инженери, дизайнери и визионери.

Най-странни коли,  през последното десетилетие

Някои от тези странни автомобили се появиха от сферата на фантазията, докато други бяха родени от желание за иновации, завладявайки въображението на ентусиастите по целия свят. Всички странни коли в тази статия разказват история, която хвърля светлина върху уникалните обстоятелства и амбиции, които са ги родили. Нека видим, кои са те:

1953 Firebird I XP-21

В началото на 50-те години на миналия век, General Motors пуснаха Firebird I XP-21. Той е способен да развива впечатляващата максимална скорост от 200 км. в час. Известен е като първият автомобил с газова турбина, тестван в Съединените щати. Не може да се пропусне, че това е реактивен изтребител на колела, който има подобен на мехур сенник и пилотска кабина, с една седалка. Оправдавайки името си сред най-странно изглеждащите коли в света, той всъщност изглежда, като куршум на колела. GM направи четири различни негови версии, в продължение на 14 години.

1962 Peel P50

Произведен от Peel Engineering Company, този микроавтомобил спечели Световния рекорд на Гинес за най-малкия сериен автомобил. Превозното средство няма задна скорост и изисква ръчно маневриране, с помощта на дръжката на скоростния лост. Въпреки това, този странен модел става все по- популярен сред потребителите и привлича вниманието на много фанатици. Този малък автомобил е продаден за колосалните 176 000 долара на търг на Sotheby’s. Към днешна дата Peel P50 от 1962 г. е една от най-странно изглеждащите коли в света. Малката кола с един фар може да побере само един пътник и малко багаж.

1970 Ferrari 512S Modulo

1970 ferrari 512s modulo

Ferrari 512S Modulo от 1970 г. е представено за първи път на изложение в Женева. Изглежда, че дизайнерът Пауло Мартин не е дал приоритет на естетиката, когато е сглобявал модула. От странична перспектива изглежда, сякаш каросерията е била прикрепена към извито шаси. Която включва стъклен щит в стил навес, който се плъзга, за да улесни влизането в кабината. Странността не свършва дотук, тъй като и четирите колела са частично покрити. Това с право се нарича една от най-странните коли, съществували някога, защото все още изглежда като нещо точно от бъдещето. От разстояние можете да го сбъркате с космически кораб. Само една бройка е произведена и впоследствие закупена от американски автомобилен ентусиаст на име Джеймс Гликенхаус.

Фиат Мултипла 1999г

Няма спор, че дизайнът на тази малка кола е странен. Multipla създава впечатлението за компактен автомобил. Ако трябва да го вземете предвид, изглежда, че Fiat е приложил значителен натиск върху капака, карайки я да се компресира. А многобройните фарове само влошават ситуацията. Независимо от това, Fiat Multipla наистина е практичен семеен автомобил, произведен от италианския автомобилен производител между 1998 и 2010 г. Считан е за един от най- лесно управляемите автомобили.

1974 Vanguard Sebring Citicar

Тази кола не само изглежда странно, но има и доста забавно име. Просто обект с форма на сирене, задвижван от електрически мотор. Нещо, което се очакваше да бъде възприето през 70-те години в отговор на петролната криза. Неудобният дизайн не остави много място за интериор. Той поддържа посредствена максимална скорост, варираща между 30 и 50 км. в час. Въпреки че производството на Citicar е спряно през 1979 г., тази кола си остава историческа реликва. Все пак, това е първата електрическа кола в света.

2017 Карлман Кинг

Карлман Кинг пусна тема за размисъл в автомобилното пространство, през 2017 година. Пресичащите се форми, в този конкретен случай, са изключително атрактивни. Производството на най-скъпия SUV в света започна както в Италия, така и в Съединените щати. Кафемашина, телевизор с плосък екран, лаптоп и хладилник, наред с други артикули, са в изобилие в кабината, докато екстериорът може да се похвали с поразително съчетание от различни дизайни, които наистина се открояват. Способен да произвежда мощност от 398 конски сили, но максимална скорост от само 87 мили в час, този доста тежък SUV е с начална цена от колосалните 1,85 милиона долара.

1977 Reliant Robin

1977 Reliant Robin

Reliant Robin е особена автомобилна странност, която си е спечелила репутацията на една от най-странно изглеждащите коли. Неговата най-отличителна черта е неговият нетрадиционен дизайн с три колела. С едно колело отпред и две отзад. Тази неортодоксална конфигурация, макар и технически класифицирана като мотоциклет, в някои региони, предоставя на Robin уникална позиция на пътя. Това обаче води до някои доста странни характеристики на управление, което го прави податлив на преобръщане при остри завои. Този факт му спечелва прозвището „пластмасовото прасе“. Външният вид на Robin е поразително нетрадиционен, наподобяващ миниатюрен ван, с едно колело отпред. Неговите комични пропорции и отличителен силует са му осигурили траен статус на икона на автомобилната ексцентричност. Като цяло Reliant Robin се откроява с отличителния си външен вид, което го прави наистина странен автомобил, в историята на автомобилостроенето.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации