Автомобилните производители сериозно са концентрирали усилията си в производството на електромобили. Това предполага усилено производство на батерии за електрическите превозни средства и увеличаване на фабриките за обработка на литий за промишлена употреба.
Три от литиевите соли обаче се смятат за силно токсични. Това са литиевият карбонат, литиевият хидроксид и литиевият хлорид. Смята се, че те могат да причинят проблеми при плодовитостта, при растежа на плода, както да бъдат заплаха и за кърмени деца. Точно по тези причини в момента Европейската комисия разглежда директива, която има за цел да класифицира тези вещества като токсични. А това изправя производителите на електромобили пред нов проблем.
До края на тази година Европейската агенция по химикали трябва да извърши оценка на тези рискове и да я представи пред Европейската комисия. А това е огромна пречка за автомобилните производители, които се нуждаят от батерии за производството на електромобили. Ако се окаже, че литиевите соли са токсични вещества, дългосрочната жизнеспособност на лития ще бъде поставена под въпрос, а производителите ще бъдат изправени пред много сериозен проблем.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации