Американците са на крачка от това да започнат премахването от пазара на всички коли на Tesla с известния автопилот на фирмата – съобщават от списание Fortune. Този вторник Националната администрация за пътна безопасност (NHTSA) съобщиха, че увеличават дълбочината и обхвата на изследването, което вече ще събере 830,000 автомобила от четирите модела на марката. Изследователите предполагат, че софтуерът на колата е специално програмиран да спре секунди преди неизбежния сблъсък, за да може фирмата да потвърди, че той не е работел в момента на удара.

NHTSA предоставиха изследването, което до момента беше на ниво „предварителна оценка”, в по-нататъшния етап – „инженерен анализ”. Другата стъпка, която следва, е разпореждане на принудителна сервизна акция за всички засегнати автомобили.

От доста дълги години марката Tesla е подлагана на критики, че показва под името Autopilot система, която на практика разчита единствено на камери и напълно обикновен радар, и не е в положение да отговаря изцяло за ръководството на автомобила във всички ситуации на пътя. В последните години се увеличават инцидентите с колите на марката, при които притежателите са разчитали изцяло на автопилота. Илон Мъск пък твърди, че не е възможно да са по вина на марката, тъй като помощникът не е работел по време на удара. В момента обаче разследването на NHTSA е доказало, че в 16 отделни случая автопилотът се е изключил „по-малко от една секунда преди сблъсъка”, вероятно, за да освободи компанията от отговорност.

От САЩ са решени да премахнат автопилота на Tesla - 2 7

До този момент модераторите бяха на страната на Tesla, казвайки, че обновените технологии оказват помощ да се спасяват животи. В мандата на Тръмп, на когото Илон Мъск за кратко бе помощник, NHTSA дори проведе изследване в подобен дух, и Tesla доста често го цитират в рекламите си. В по-късен етап обаче разследването бе оттеглено заради нередности при набирането на данните.

През миналата 2021г. цифрите на фаталните пътни инциденти в САЩ са достигнали най-високото си ниво за последните 16 години, с 42,915 жертви.

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации