Създателите на спортни автомобили в Европа ще се увеличи с един – британската McMurty Automotive. Създаденият през 2016 стартъп влезе в заглавията, след като направеният от него неповторим прототипSpeirlingподобри абсолютния рекорд по трасето на Goodwood Festival of Speed. След този успех от фирмата потвърдиха пред Autocar, че се захващат да произвеждат серийно „цивилна“ версия на колата.

С предишния пилот от Формула 1 – Макс Чилтън зад волана, Speirlingуспя да осъществи знаменитото изкачване по хълма в Гудууд за 39.08 секунди, с цяла секунда под досегашният рекорд на Volkswagen ID.R.

Появи се нова автомобилна марка в Европа - nova kola1

Spreirlingе с електрическо задвижване и около 1000 коня максимална мощност. Две неща го отличават от конкурентите му – малките размери и тегло, двата вентилатора, които създават сила на притискане, по-висока дори от тази при болидите във Формула 1. За да балансират теглото на батерията, специалистите са използвали много въглероден композит и теглото на колата е едва 1000 кг и 170 грама. Самата батерия употребява иноватинти клетки с по-висока енергийна плътност и е с формата на буквата U, която е вградена в карбоновата основа. Енергията й е достатъчна за до 60 минути каране с пълна газ.

Появи се нова автомобилна марка в Европа - nova kola2

Бъдещата серийна кола ще се отличава от състезателния прототип. „Искаме да предложим нещо, което можете да карате и в центъра на Лондон, а след това да го откарате на пистата” – сподели управляващият директор на фирмата Томас Йейтс пред Autocar. Задвижването ще остане същото, но аеородинамиката на серийния модел ще е приглушена, а двата вентилатора ще работят само в състезателен режим. Йейтс не се е ангажирал със срокове за пускането на серийния автомобил, но спомена, че цената ще бъде седемцифрена.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации