Съдбата на Ford Focus вече е решена. Производството на автомобилите, превърнали се в класика в годините, ще приключи през 2025 година. Заводът в германския град Саарлуис ще затвори тогава и колите ще спрат да бъдат произвеждани.

Новината бе официално обявена от шефа на европейското подразделение на Ford Стюарт Роули.

Това, че Ford Focus приключва да се прави, не е изненада. Спекулациите се засилиха в последно време, след като стана ясно, че американската компания вече няма да инвестира в немския завод.

А сега там е единственото място на Стария континент, където моделът се произвежда.

След три години се очаква заводът в Саарлуис да бъде продаден. Работниците от фабриката са изключително стресирани заради този развой на събитията. Те очакват, че ще има масови съкращения и ще им се наложи да си търсят нова работа.

Главната причина за спирането на Ford Focus e ясна – насочеността на американците към производство на електрически автомобили. Компанията подкрепи намерението на Европейския съюз да премахне напълно употребата на коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 година нататък.

За съжаление обаче това ще удари по джоба на редовите работници. Очаква се и други заводи на Ford, и то най-вече в Европа, да преустановят производството на коли и така редица хора да останат без препитание.

За производството на електромобили се изисква по-малко работна ръка, отколкото за стандартните досега автомобили.

А вече усилено автомобили на ток се сглобяват в немския град Кьолн и във Валенсия (Испания).

„Като цяло ни очакват трудни времена и период на ценови войни“, заяви генералният директор на Ford Джим Фарли. Той призна, че производството на електромобил излиза доста по-скъпо от това на автомобил с двигател с вътрешно горене. Той даде пример според който електрическа кола струва почти двойно повече от бензинова – 44 000 долара срещу 25 000 долара. Става дума за возила със сходни параметри.

Той все пак смята, че ще има светлина в тунела, тъй като очаква цените на батериите, които захранват електромобилите, да паднат.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации