Спортните автомобили се намират в изключително тежко положение от гледна точка на потребителско търсене и са на път да изчезнат. Това е прогнозата на един от експертите в автомобилната индустрия Фелипе Муньос.

Статистиката от последните години е безпощадна, в последните седем лета продажбата на такъв тип коли е спаднала с цели 34 процента.

Ето и конкретно за какво става дума. През 2015 година са били продадени 570 000 бройки, а през 2021 година – 375 000 броя.

Това говори, че низходящата тенденция не е в резултат само на пандемията от коронавирус, тъй като започва още през 2016 година – цели четири години преди масовото затваряне и кризата заради болестта.  Разбира се, пандемията също оказва влияние. Тя се явява допълнителен фактор, който още повече допринася за проблема.

Причините са все по-малкото търсене на спортни автомобили не са една или две, но основната е свързана с потребителите от Китай.  Азиатците предпочитат SUV пред спортни коли.

През 2021 година в многолюдната азиатска страна са продадени 18 000 бройки спортни коли, 8, 38 милиона седани и 9, 73 милиона SUV.

Засега спортните коли продължават да се радват на голяма популярност в САЩ. Именно потребители от Щатите са 59 процента от купуващите си такъв тип коли за цял свят.

В Европа картинката е подобна като тази в Китай. Търсенето през 2021 година е с 9 процента по-малко от това през предходната година. И тук причината е същата, предпочитанието към SUV.

Предстои да разберем дали спортните коли изобщо ще оцелеят предвид електрификацията, все по-нарастващата популярност на SUV и нежеланието на китайците да си купуват такъв тип возила.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации