По-рано тази година главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че плановете за още една голяма фабрика на компанията са в процес на разработка и че тя ще бъде разположена в Северна Америка.

Едно от потенциалните места беше канадската провинция Квебек, за която се смяташе, че е един от двамата финалисти.

Известно е, че Мъск е посетил Онтарио и Квебек и се е срещал с представители на канадското правителство. Да се построи Gigafactory в Квебек или Онтарио се смяташе за доста възможно поради близостта на двете провинции до преработвателите на суровини за батерии, както и близостта до канадските автомобилни доставчици, концентрирани предимно в южната част на Онтарио.

Но плановете за Канада далеч не са в толкова напреднала фаза, въпреки че е ясно, че в района има проучвателна работа от страна на персонала на Tesla.

Сега фокусът на слуховете за нова фабрика на Tesla всъщност е Мексико, по-специално щата Нуево Леон и град Монтерей. Съобщава се, че Мъск се е срещнал с официални лица в Нуево Леон, който граничи с Тексас и е точно на запад от щата Тамаулипас, който се намира на Мексиканския залив.

Защо това местоположение би било за предпочитане пред Tesla пред Канада?

Освен много очевидното предимство на по-ниските заплати на автомобилните работници в Мексико, Gigafactory Mexico ще бъде само на часове от фабриката в Остин и може лесно да намира компоненти от доставчици, когато е необходимо или да произвежда части за сглобяване в Остин.

Местоположението на Gigafactory в Мексико носи и предимството на по-ниските оперативни разходи в сравнение с Канада, включително за неща като вътрешно отопление на завода.

Къде в крайна сметка ще бъде заводът, предстои да разберем.

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации