Вече усилено се говори, че един от символите на СССР – „Москвич“ ще бъде възроден като марка и отново ще тръгне по пътищата. В Русия обаче не смятат да спрат само с „Москвич“. Има идея „Волга“ и „Победа“ други два знакови автомобила от времето на Съветския съюз, също да бъдат възродени.

Намерението бе официално обявено от министъра на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров.

„Да, наистина има такива планове. Ще е хубаво отново да видим по пътищата „Победа“ или „Волга“, а защо не и двете. Мантуров допълни, че групата ГАЗ най-вероятно ще реализира проектите, ако се стигне до това.

Двата автомобила се произвеждаше в завода в Горки, днешния Нижни Новгород. ГАЗ-М-20 „Победа“ се произвежда в продължение на 12 години в средата на миналия век – между 1946 година и 1958 година. Малко след това се появява и ГАЗ-24 „Волга“, който има няколко различни модификации.

Моделът ГАЗ-3105 e последният, който е произвеждан. Това се случва в периода 1992 – 1996. От него се произвеждат само 55 бройки.

През 1998 година опитват да възродят „Победа“ с появата на ГАЗ-3111, но колата така и не печели популярност.

Още един неуспешен опит се направи през 2008 година, когато ГАЗ започна да произвежда Volga Siber. Колата бе копие на Chrysler Sebring с лиценз. И седанът обаче, подобно на ГАЗ-3111 не можа да впечатли хората и да стане популярен. Така от 2010 година нататък ГАЗ произвежда само търговски МПС-та.

Сега обаче шефовете на компанията вярват, че с правилни маркетингови стратегии ще успеят да възродят марката.

А дали „Москвич“ ще бъде възроден?

Има противоречиви мнения. Някои смятат, че идеята е популистка и „Москвич“ е изживял своето време и трябва да си остане в миналото.

През 70-те години този тип автомобили са много популярни в СССР и е въпрос на чест да притежаваш такава кола. Десет години след разпада на съюза, през 2001 година обаче производството на такъв тип автомобили приключи. Дори и отново да се появи, не е ясно дали „Москвич“ ще има същата популярност като преди, когато конкуренцията е била малка, почти никаква.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации