Предстои разместване на върха на пирамидата при производителите на електрически автомобили, според нов доклад на изследователската компания Bloomberg Intelligence. Специалистите смятат, че компанията Tesla, която в момента е глобален лидер, няма да се задържи на първото място още дълго. Прогнозите са, че до около година и половината тя ще бъде изпреварена от Volkswagen.

Статистиката показва, че през 2021 година от Volkswagen са продали 310 000 електромобила, срещу 170 000 по-малко за компанията на Илън Мъск. Според същите данни, които са неофициални, но се смятат за достоверни, немците са удвоили производството и продажбите през 2021 г. в сравнение с 2020 г.

Присъствието на Volkswagen отвъд Океана вече е доста осезаемо и прогнозата е, че ще продължи да нараства и в бъдеще.  Повечето модели електромобили на немския гигант вече са разпродадени и това доказва, че пътят, по който върви компанията е правилен.

Единственият проблем е, че има забавяне в доставките. То са дължи на кризите, които засегнаха автомобилната индустрия заради войната в Украйна.

Въпреки възхода на Volkswagen, от Tesla също не се предават. Американците демонстрираха рекордни резултати през 2021 година, лансирайки почти 1 000 000 коли или по-конкретно – 936 222 возила.

Благодарение на тези резултати, Tesla изкачи 35 позиции в подреждането на Fortune 500, а приходите за година на компанията се равняват на внушителните 50 милиарда долара.

Глобалният дял на електрическите автомобили на пазара се очаква да нарасне с още 15 процента до 2025 година, отново според прогнозите на доклада на Bloomberg Intelligence. За сравнение през 2021 година процентът е едва 6 на 100.

Най-голям принос за ръста ще имат Европа и Китай, с малко по-слаби темпове и САЩ. Зад Океана делът на електромобилите ще стигне 6 процента до споменатата вече 2025 година.

Volksvagen ще заеме първото място, следван от Tesla, според прогнозите. А кой се очаква да бъде на трето място по продажби в близките години? Това е компанията BYD – първенецът на пазара в Китай.

Смята се, че BYD ще остане лидер на пазара в страната си, но ще срещне сериозна конкуренция от други две компании – Changan и Geely. Останалите, които ще дишат във врата на лидерите са  Dongfeng  и старт ъп компаниите Nio и Xpeng.

Докладът прогнозира добри резултати и за лидера на пазара в Щатите – Ford. Те са свързани с вероятен успех на F-150 Lightning. Този модел е смятан за доста важен, тъй като е традиционен и се очаква да раздвижи дела на електромобилите отвъд Океана.

Традиционните производители все повече ще атакуват Tesla и в бъдеще, в смятат специалистите.  Този процес ще се засили след 2025 – 2026 година и ще продължи в тази посока и след това.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации