Има един процес, който все по-осезаемо навлиза в съвремието на човечеството и това е рециклирането. Всички знаем колко важна част от опазването на околната среда е то. Също така сме наясно, че борбата със замърсяването е една от най-важните мисии, които стоят за нас като хора.

Колите също подлежат на рециклиране. Ето защо, ако имате автомобил, който е стар и непотребен, най-доброто, което можете да направите е да го дадете за рециклиране. Защо трябва да направите това, а не просто да държите возилото някъде и то да не мърда с години?

Първата причина е пестенето на ресурси. При рециклиране материалите биха могли да се използват повторно и по този начин не се използват нови. Желязото е твърде скъпа суровина, за да седи пред блока, на някоя поляна или където и да е другаде и да събира прах. Пестенето на ресурси означава пестене и на средства, тъй като за рециклиране се харчи по-малко, отколкото ако трябва да се добие суровина, която да е изцяло нова. Съответно потреблението на енергия става по-малко, с това намалява вредното влияние върху климата и планетата става по-чисто и по-добро място за живеене.

Знаете ли, че повечето части на колата имат нужда от много, много години, за да бъдат напълно разградени?

Затова, ако сте с мисъл за бъдещето на планетата и сте отговорен човек, не бива да я захвърляте просто така. Нека обърнем внимание на стъклата, знаем, че всяка кола има прозорци и огледала. Те имат нужда от милиони години, за да се разградят. Една от причините е, че производителите им слагат допълнителни защити, които да ги предпазят в случай на инцидент.

Друга част, на която трябва да се обърне внимание е акумулатора. Него не бива да изхвърляте в никакъв случай, защото той би могъл да представлява опасност за природата и живите организми. Оловото, киселината и пластмасата, от които се състои, представляват комбинация, която наистина може да навреди сериозно, но пък подлежи на рециклиране.

Моторното масло пък може да полепне по растенията и буквално да ги убие. То е опасно и за водите и един от главните техни замърсители.

Можем да споменем още много части, но няма нужда, тъй като картината е ясна – повечето от тях представляват опасност за атмосферата. Ето защо непотребната кола не бива да се разлага пред блока (с течение на години), а да бъде дадена за скрап. Това е най-доброто решение, което можете да вземете – то е отговорно, разумно и с мисъл за околната среда.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации