ФИА и Формула 1 представиха промените в правилата, които трябва да влязат в сила за сезон 2021 в световния шампионат, като на пресконференцията вчера в Остин беше обявено, че нововъведенията са били единодушно подкрепени от всички отбори.

Основната цел на новите правила е да се осигурят по-оспорвани състезания чрез намаляване на разликите между отделните отбори, намаляване на разходите и въвеждане на нова схема за разпределение на парите в спорта, които да са по-справедливи спрямо участниците.

Най-важното при техническите правила е намаляването на т.нар. „мръсен въздух”, който остава зад колата и влияе на движещия се отзад автомобил, като влошава стабилността му и прави изпреварванията много трудни. Новите правила обхващат предните и задните крила, въздушните кутии, пода, спирачните апарати и всички аеродинамични елементи, като дизайнерите ще могат да използват „граунд ефект”, който осигурява притискане към пистата, без обаче това да има негативно влияние към задния автомобил.

Минималното тегло на болидите ще се увеличи с 25 кг до 768 кг, а компонентите, които се използват при създаването на колите ще влязат в пет нови категории в зависимост от това какъв контрол се упражнява върху тях и развитието им.

По отношение на спортните правила няма големи промени, като обаче се отвори възможност за увеличаване на състезанията до 25 на сезон. Това ще доведе до по-компресирани състезателни уикенди, в които програмата ще се свие от 4 на 3 дни.

Ще има и ограничения за развитието на задвижващите системи, още ограничения за използването на въздушните тунели, както и на компютърните симулации, а това трябва да доведе до намаляване на разходите.

Другият голям е пробив е въвеждането на таван на бюджетите – 175 милиона долара от 2021, което се оказа граница, приемлива и за най-малките тимове. От тези лимити се изключват разходите за маркетинг, както и заплатите на пилотите и шефовете на отбори. А спортният директор на Формула 1 Рос Браун заяви, че ако има нарушения на правилата за ограничения на разходите, то санкциите ще са много сериозни – до отнемане на вече спечелена световна титла.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации