Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон се върна във фокуса на световните медии в края на миналата година, след като избяга от Япония и се скри в Ливан. В началото на годината Гон даде обстойна пресконференция, на която отново отхвърли всички обвинения срещу него, а сега стана ясно, че докато е бил под домашен арест в Токио Гон е обсъждал състоянието на Nissan.

Напрежението между японския гигант и основния му акционер Renault се покачи драстично в последните години, а арестът на Гон в края на 2018 може би даде началото на процеса на раздялата на двете компании, които обаче отричат.

„Гон ми каза, че Nissan най-вероятно ще стигне до банкрут в следващите 2-3 години – обяви бившият японски прокурор и настоящ сериозен критик на местната правосъдна система Нобуо Гохара. – Но не пожела да влезе в подробности защо очаква Nissan да има финансови проблеми в близко бъдеще.”

Гохара е цитиран от агенция Reuters, а говорител на Nissan отказа коментар пред агенцията.

Преди дни се появи информация за таен план на Nissan за раздяла с Renault, като първите му фази ще са отделяне на инженерно и производствено ниво, тъй като другите варианти са почти невъзможни с оглед на това, че французите държат 43% от акциите на Nissan.

Гохара потвърди, че в последните два месеца преди бягството на Гон от Токио двамата са се срещали пет пъти, като японецът подготвя книга за процеса срещу Гон, която обаче сега едва ли ще излезе.

Гохара повтори твърденията на Гон, че процесът срещу него е дело на част от директорите в Nissan и прокуратурата в Токио, тъй като шефовете на компанията не са били съгласни с курса за сближаване с Renault и дори обединението с френската компания.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации