Системата предотвратява блокирането на спирачките

ABS е анти блокираща система, която е внедрена в повечето съвременни коли. Не бива да я бъркате с АЕB (аварийно спиране).

Какво точно представлява ABS и как работи?

Ако колата няма анти блокираща система и натиснете твърде рязко и силно спирачките, те не могат да преодолеят сцеплението и спират да се въртят. По този начин спирачките блокират, а това е сигурна предпоставка за инцидент на пътя.

В случай на такъв блокаж, колата става неуправляема, не може да спре и продължава пътя си по права линия.

Как ABS предотвратява блокирането на спирачките?

Модулът за управление на ABS разполага със сензор, който проверява дали колелата са спрели да се въртят, въпреки че останалата част от колата все още се движи.

Ако открие че спирачката е блокирана, компютърът я освобождава за част от секундата – достатъчно дълго, за да накара колелата да се завъртят отново, за да можете да избегнете евентуален удар.

Всичко това се случва, докато кракът ви е все още здраво на педала на спирачката, което означава, че спирачките ще блокират отново почти веднага, след това ще се отпуснат и така нататък до двадесет пъти в секунда.

Така ABS поддържа спирачното налягане и ви дава шанс да запазите контрол върху колата.

Все пак обаче не бива да разчитате изцяло на системата, а да бъдете внимателни на пътя и да избягвате твърде рязкото натискане на спирачката.

ABS е монтиран на леки и товарни автомобили, мотоциклети, ремаркета, както и на шасито на самолети.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации