Автомобилът ще ви предпази от мълнии, но не бива да излизате от него

Гръмотевичните бури са неприятно и опасно явление, но, за съжаление, се случват и то не рядко.

Какво се случва, ако мълния покоси кола по време на движение?

Ако на пътя няма други коли, дори малък метален предмет може да се превърне в гръмоотвод. Ето защо специалистите съветват, ако карате в гръмотевична буря да намалите скоростта, даже по-добре напълно да спрете и да изчакате бурята да отмине.

Въпреки че металът е проводник на енергия, колите се считат за безопасно място по време на гръмотевична буря. Те се превръщат в „клетката на Фарадей“, защитаваща хората, след като поемат електрическия заряд и мълнията отива в земята, без да нарани возещите се в автомобила. Възможно е обаче возилото да бъде повредено, най-вероятно ще се наложи да се направи ремонт на лаковото покритие там, където е минала мълнията.

Това обаче е малък проблем на фона на голямата опасност. Да сте в автомобила е относително безопасно, но не така стоят нещата, ако сте в близост до него.

Ако мълнията попадне в метала, може да се стигне до рикошет към човека и той да бъде наранен, дори смъртоносно. Затова съветът е да стоите в колата, а не около нея по време на буря.

Гумите също спомагат за безопасността на хората, ако се намират в автомобил по време на гръмотевична буря. Те са добър изолатор, но имайте предвид, че както и металните части, могат да бъдат повредени.

Споменахме „клетката на Фарадей“. Нека се върнем отново на нея. Какво представлява този термин и защо е въведен?

През 1836 година британският физик и химик Майкъл Фарадей доказва, че при  затворена плътна метална клетка или мрежеста обвивка външното електромагнитно поле, включително и мълнията, няма поразяващ ефект.  Каросерията на автомобила играе именно ролята на тази затворена клетка, наречена „клетката на Фарадей“ на името на учения. Затова, ако сте попаднали на гръмотевична буря по време на движение, спрете и не се страхувайте, а просто изчакайте да отмине, но без да излизате навън. И се убедете, че прозорците са плътно затворени.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации