Добивът на литий, необходим за батериите за електромобили, може да причини сериозни щети, твърдят от изданието

Преходът към електрически превозни средства може да изисква три пъти повече литий, отколкото се произвежда в момента за целия световен пазар. Според анализ на Guardian, специално за САЩ, вместо плюс, използването на електрически автомобили, може да се окаже минус. Използването на толкова много литий (нужен за батериите) ще причини недостиг на вода, заграбване на земи и унищожаване на екосистеми.

Според изданието, ако зависимостта на САЩ от автомобили в градовете не спадне драстично, преходът към електрически превозни средства, захранвани с литиеви батерии до 2050 г., ще задълбочи глобалните екологични и социални неравенства, свързани с минното дело – и дори може да увеличи глобалното затопляне. Затова идеята е да се рециклира повече, за да не се използва чак толкова литий.

Изследването на Climate and Community Project и Калифорнийския университет в Дейвис, споделено ексклузивно с Guardian, идва в момент на историческо финансиране за електрически превозни средства чрез Законите за намаляване на инфлацията и за инвестиции в инфраструктура и работни места.

В същото време,мМасовите протести и съдебните дела срещу добива на литий нарастват в САЩ, а все повече специалисти признават вредата на „бялото злато“. Как ще се развият нещата оттук нататък, предстои да разберем…

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации