„Направи си сам“ е чудесен начин да спестите скъпоструващите автомобилни майстори. Хем ще спестите от това, хем ще удължите живота на автомобила си.
Факт е, че редовната проверка на основните параметри на вашия автомобил може да ви спести време и пари и това е гаранцията, че автомобилът е възможно най-безопасен на пътя. Дори нещо толкова просто като бързата визуална инспекция може да ви покаже проблемните области, на които трябва да бъде обърнато внимание.
Въпреки че е важно да използвате обучен механик, за да прегледа правилно колата ви и да извърши всяка по-сложна поддръжка, има някои прости проверки, които можете да извършите и неща, които можете да поправите сами.
Чистачките – това е първото нещо, което можете да проверите сами. Старите чистачки на предното стъкло могат да го надраскат и да затруднят видимостта. Подновявайте ги поне веднъж годишно, за да бъдете спокойни, докато шофирате. За щастие, модерните конструкции с плоски остриета са много по-лесни за подмяна от неудобните чистачки на по-старите автомобили. Поставете колата в сервизен режим на чистачките, ако има такъв, повдигнете рамото на чистачките, освободете щипката, за да премахнете перката и обърнете процеса, за да инсталирате новата.
Проверете и светлините си. Някои крушки се монтират лесно, други могат да бъдат много трудни. За да спестите пари в дългосрочен план, сменете крушките по двойки. Крушките с дълъг живот си заслужават покупката, така че търсете тези с гаранция от поне три години, макар че са малко по-скъпи от другите. Методът за смяна на крушка варира от автомобил на автомобил, но най-общо казано ще трябва да премахнете комбинация от капаци, за да получите достъп до задната част на блока на фаровете, да извадите конектора и да освободите задържащата скоба. След това отново обърнете процеса, за да монтирате новата крушка.
Въпреки че трудно ще смените гумите си сами, редовното проверяване на състоянието им ще ви осигури време да предвидите и заделите бюджет за смяната им. Проверете страните за повреждане и дали протекторът не е под законово минималната дълбочина от 1,6 мм.
Ниското налягане на гумите съкращава техния живот и води до увеличаване разхода на гориво, така че погледнете в ръководството на автомобила кое е правилното налягане за неговите гуми и го проверявайте редовно.
Честите проверки на маслото в двигателя са от съществено значение. Уверете се, че течността не пада под минимума, нито пък надвишава максималните маркировки на измервателната щека. Извадете щеката, когато двигателят е охладен, избършете я, потопете я отново и проверете маркировката.
Проверете дали нивото на охлаждащата течност е правилно, след като колата е престояла една нощ, за да сте сигурни, че течността надвишава маркировката за минимално ниво.
Въпреки че редовното миене подобрява външния вид на автомобила, то помага и на боята да издържи по-дълго. Можете също така да спестите пари, като почистите колата си у дома. Мръсотията действа като фина шкурка, драска покритието на боята и го кара да изглежда матово и занемарено. Шампоан за кола и няколко кофи вода ще ви свършат идеална работа. А леко абразивно средство за полиране ще помогне за коригиране на малки драскотини и следи от завъртане. Отделен продукт с восък предпазва боята, след като приключите с почистването.
Поддържането на алуминиевите джанти чисти от мръсотия, сол и спирачен прах също намалява риска от корозия, като се избягват скъпи ремонти.
Редовното прахосмукиране на интериора също забавя износването на килима и тапицерията, причинено от абразивни песъчинки. Пестеливото нанасяне на спрей грес върху пантите на вратите и ремъците за проверка ще ги предпази от скърцане.
Виждате ли колко много дейности можете да извършите сами и това да ви спести доста добри суми от посещението на автомеханик. Може би има още леки ремонти и подновявания, с които ще се справите, но това зависи единствено от вашето желание и амбиция да го направите.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации