Спаднали ли са продажбите на автомобили в Русия след налагане на санкциите и кои са най-засегнатите марки, можем да разберем от резултатите на Асоциацията на европейския бизнес за продажбата на нови автомобили през май 2022 година. Не само наложените санкции, но и проблемите с доставките на резервни части допринасят за този спад.

През май 2021 година АвтоВАЗ има продадени 38 284 нови коли, а същия месец тази година – едва 6012, което е около 84% спад. Същото е положението при Kia и Hyunday – съответно с 82% и 81% спад на продажбите, въпреки че корейските марки все още не са взели решение да се изтеглят от Русия. Това решение обаче беше взето от производителите от Западна Европа, САЩ и Япония.

Положението при изтеглилите се от руския автомобилен пазар производители е още по-плачевно. Най-големите загуби са за Lexus със спад в продажбите от 99%, следван от FIAT и Volvo, съответно с 98% и 96% намаление на търговията с нови автомобили. Макар и не толкова голям е спадът в продажбите на Audi  и Volkswagen.Очаква се настоящото положение да продължи и през следващите месеци, тъй като колите на склад намаляват, а нов внос не се предвижда.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации