Току-що сте взели книжка, имате много ентусиазъм да карате, много желание, но никакъв опит. Разбира се, искате да притежавате собствен автомобил, с който да се придвижвате и да возите близки и приятели.

Как да изберем подходящото возило за млад и начинаещ шофьор? Ето няколко съвета.

  • На първо място е безопасността!

Най-важното е да изберете кола, която е лесна за управление, дори и да не е най-мечтаният модел от вас. Първо сдобийте опит. Има проучване, според което 49 процента от шофьорите правят ПТП в първата година от шофирането си. Затова изберете кола, която да се кара лесно – в началото забравете за Mini Cooper или BMW M3 – те са твърде остри за управление.

  • Мощност? Най-подходяща е златната среда

Някои млади шофьори си купуват по-слабо мощни коли, с идеята, че ще им е по-лесно, а и да не развиват висока скорост. Това обаче не е правилна практика, тъй като с тях се изпреварва по-трудно. Има вариант да тръгнете да изпреварвате, но колата да не може да набере нужната скорост и да остане в насрещното платно повече време. Сами се сещате каква сериозна предпоставка за ПТП е това, нали? Разбира се, не трябва да се отива и в другата крайност, тъй като много мощните коли са по-трудни за управление, а и вдигат по-висока скорост по-лесно – нещо, което не е препоръчително за начинаещите шофьори.  Съветът на специалистите е да търсите нещо в диапазона между 80 и 150 конски сили, когато става дума за лек автомобил и от 120 до 200 – ако е кросоувър.

  • Първият автомобил не бива да тежи много и да е твърде масивен

BMW X7, Mercedes-Benz G-Klasse и Cadillac Escaladе изглеждат наистина впечатляващо и сигурно са по вкуса ви, но не избързвайте. Първият автомобил е добре да не е толкова масивен и тежък. С по-лека и малка кола се маневрира по-лесно.

  • И не бива да е твърде скъп

Каквото и да си говорим, парите са важни. Не е много разумно да хвърляте много пари за първата си кола, когато още сте начинаещ шофьор и възможността да я чукнете тук, там не е малка. Първо сдобийте рутина с по-бюджетна кола и след това се хвърляйте на нещо по-скъпо, е съветът на специалистите.

  • Бензиновият двигател е за предпочитане

Когато говорим за първа кола, по-добре да бъде с бензинов двигател. Той е по-лесен за стартиране при студено време, по-евтин за поддръжка и не е толкова шумен, колкото дизеловия.

  • Предно предаване
  • Автомобилите с предно предаване са по-лесни за управление и при резки завои се държат по-стабилно. Ясно е, че, когато сте начинаещи възможността да правите резки завои е по-голяма. Затова е по-добре да имате по-стабилна кола. Колите със задно предаване са по-добър вариант за много опитни водачи, които си падат по динамично шофиране. Определено такъв тип каране не се препоръчва на водач, току-що взел шофьорска книжка.
  • Ръчна скоростна кутия

за да бъдете истински шофьор, трябва да свикнете да боравите със скоростния лост. Затова за начинаещ шофьор се препоръчва кола с ръчна скоростна кутия. Тя е по-евтина, по-лесна за поддръжка и с по-нисък разход на гориво.

В заключение ще кажем, че първият автомобил на начинаещия шофьор трябва да е лек, маневрен, евтин за поддръжка и не много мощен.

Разбира се, все пак всичко опира до вкус и предпочитания. Съветваме ви обаче да не прекалявате с увереността, ако нямате много опит на пътя. Бъдете внимателни и отговорни и шофирането ще бъде не само необходимост, но и удоволствие.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации