С наближаване на момента за смяна на летните гуми със зимни идва и спорният въпрос относно подбора на качествени решения, с които да сме проходими през зимата с колата. Предложенията на Michelin са добър избор и по-долу ще стане дума за 195/65R15 91T TL Alpin 6. Какво представлява? Какво означават тези дълги символи и как ще ни бъдат полезни?

Защо да изберем зимни гуми Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6?

Предназначени са за леки автомобили. Произведени са от Michelin. Но какво означава 195/65R15 91T TL Alpin 6? Това са размерите и се намират на страничната част. Първата стойност е широчината на протектора, а 65 — височината в проценти спрямо ширината. Буквата R подсказва, че структурата на конструкцията е радиална. Това е важна особеност при избора, тъй като експертите не препоръчват смесването на радиални и нерадиални модели. 15 е диаметърът на окръжността в инчове.

91 е индексът на товароносимост, а новите гуми Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6 могат да поемат максимален товар до 615 кг. Буквата Т в края ви информира за скоростния индекс, който в случая е до 190 км/ч.

За да проверите кои са препоръчителните размери за вашия модел автомобил, проверете документацията за техническата поддръжка на превозното средство. Ако такава липсва, вижте стойностите на поставените в момента гуми или направете търсене в интернет.

Защо зимните гуми са необходимост през зимата?

Макар на пръв поглед зимните и летните модели да са напълно идентични и да няма разлики между тях, това не е така. Различия има и те са съществени, което налага и смяната при застудяване и появата на сняг през зимата. Характерно за зимните модели е, че съставът на каучука им е предназначен да остава гъвкав и еластичен в условия на ниски температури. Така се запазва стабилността на пътя и най-добро сцепление.

Ако каучукът на Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6 е прекалено твърд, това ще повлияе негативно на стабилността на автомобила и ще удължи спирачния път. Ще се наруши управлението и се създават предпоставки за ПТП.

Протекторът на зимните гуми е по-различен от този на летните аналози. При проектирането ѝ, акцентът е за множество дълбоки канали, в които да се задържа сняг. Така се подобрява сцеплението и стабилността на управлението. При летните, акцентът е за ефективното отвеждане на водата встрани, за да не се загуби контакта с асфалта при преминаване през гьол или при каране по мокри пътища.

Кога трябва да сложим Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6?

За да се запази гъвкавостта на каучука до оптимална степен, той трябва да се постави при трайно задържане на +7°C околна температура. Ако навън е по-топло или е горещо, това ще да доведе до влошаване на техническите характеристики на продукта и намалена стабилност при управление на превозното средство.

Според закона в България, със сезонните гуми се кара от 15 ноември до 1 март.

Какво е характерно за новите модели 195/65R15 91T TL Alpin 6 на Michelin?

Моделът Алпин на Мишелин е проектиран да издържа и устоява на различни тежки зимни условия. Осигурява невероятен пробег и предоставя оптимална безопасност на пътя, дори и при екстремна зима. Ето на какво се дължи:

  • при проектирането на Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6, акцентът на инженерите е към предоставяне на максимална сигурност. За целта е предвидена технологията “EverGrip” за оптимално спиране, теглителна мощ и възможност за най-добро ускоряване. Тези показатели за Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6 са валидни, дори и когато са в износено състояние;
  • в тези гумите е предвиден уникален индикатор за износването на Michelin, с който лесно и бързо ще се информирате за нуждата от смяна. Това ще увеличи безопасността на вас и пасажерите ви на пътя. Моделът 195/65R15 91T TL Alpin 6 превъзхожда предишното поколение при шофиране по мокри пътища и по сняг съответно с 6% и 8%;
  • при проектирането на продукта е използвана последно поколение каучукова смес и променяща се протекторна шарка за износването, което запазва характеристиките на гумата, дори и когато тя е  износена. Това е възможно чрез многослойна структура на каучука и появяващи се разширяващи канали. Така си гарантирате спокойно пътуване при тежки зимни условия, дори и ако износването е в напреднала фаза. Подобна технология позволява оптимална експлоатация с минимален риск за безопасността ви на пътя.

Какво е важно да съобразим още при избора?

Когато се прави избор на зимни гуми, важна особеност е видът на протектора. При Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6 ламелите са 3D V-образни за надеждно сцепление, дори и в условията на сняг или лед. Такава структура ефективно отстранява водата или кишата при преминаване през топящ се сняг. С това се намалява риска от загуба на контактна площ, временна невъзможност за управление  и създаване на аквапланинг ефект.

Друг, не по-малко важен фактор, при избора е цената. Моделите Michelin 195/65R15 91T TL Alpin 6 не са от най-евтините, но с оглед на тяхното качество и описаните по-горе уникални способности и дълготрайност, парите наистина си заслужават. В дългосрочен план си осигурявате безопасност, спокойствие и стабилно шофиране през зимата. Подобни продукти са по-скъпи от летните аналози, но това е оправдано и с оглед на по-сложните производствени технологии, които се прилагат, за да осигури производителят най-добро представяне на своя продукт.

Независими експерти препоръчват покупката да става от утвърдени и специализирани в областта онлайн магазини. Такива обекти предлагат най-добри оферти и оригинални продукти. Зареждането им става от оторизираните в страната дилъри за съответните марки, а качеството е гарантирано.

Когато правите своя избор от магазин, вие получавате качествено и безплатно обслужване, изгодни условия, като възможност за връщане или замяна, изпробване, доставяне преди да платите и много други. Такива сайтове правят редовни промоции и големи намаления, тъй като получават преференциални оферти от доставчиците си. Така правите изгодна покупка, без каквито и да е компромиси с качеството. При пазаруването от такъв сайт, задължително ще получите гаранция за продукта и пълна поддръжка при необходимост.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации