Лятото е времето на отпуските – почивка в планината или няколко дена на морското крайбрежие – все ви очаква дълъг път. Преди да потеглите обаче има няколко важни неща, които трябва да се проверят по колата, за да сте напълно спокойни по време на дългия път из чужди и може би непознати за вас места.
Проверка на охлаждащата течност и маслото
Много важно е те да бъдат проверявани често, тъй като носят отговорност за правилното функциониране на двигателя. Проверявайте охлаждащата течност винаги при студен двигател, тъй като вероятността да се изгорите, е голяма.
Маслото също се проверява при студен двигател, като се вижда какво е неговото ниво по щеката. Желателно е винаги да имате в автомобила си същото масло като това, което е в двигателя, за да имате какво да долеете при нужда.
Проверете гумите, независимо дали отивате на море или в планината
Преди да потеглите на дългия път, проверете какво е налягането на автомобилните гуми. Погрешното налягане може да причини множество неудобства – да доведе до прекаленото им износване, да увеличи разхода на гориво или да ви пречи да контролирате колата си. Друго важно нещо преди дълъг път е да проверите резервната гума, крика и необходимите инструменти дали са на мястото си.
Проверка на светлините
Макар и да пътувате през деня, няма как да не са в изрядно състояние и те. Как ще покажете на другите участници в движението какво смятате да правите, ако мигачът ви не работи? А и от друга страна, не е изключено да ви спрат за проверка и да ви глобят, ако някоя от светлините е неизправна.
Проверка на спирачките
За да сте уверени и спокойни на пътя, добрите спирачки имат голямо значение за това. Хвърлете поглед на накладките и спирачните дискове, долейте и спирачна течност при нужда.
Други проверки, които можете да направите са проверка на акумулатора, съединителя въздушния филтър и течността за чистачки. Независимо какъв е сезона, не се знае къде могат да ви хванат бурни проливни дъждове.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации