Автоматичната скоростна кутия е сред най-полезните устройства, които изобщо са изобретявани. Все по-често се карат коли с такива скоростни кутии, тъй като са по-удобни и лесни за шофиране. Особено предпочитани са от по-неопитните шофьори, за които представлява трудност смяната на предавките.

Обаче автоматичните скоростни кутии имат нужда и от ръчен режим за смяна на скоростите? Знаете ли защо се налага това?

Ето няколко причини:

  • Когато излизате от второстепенен към главен път

Понякога се налага това да стане бързо, за да се избегне риска от инцидент.  Ръчният режим помага много за по-бързите действия на шофьора в такава ситуация.

  • Когато теренът е твърде тежък

Ако карате върху сняг, пясък или се спускате по голям наклон, автоматичният режим може и да не направи най-правилната преценка как точно трябва се действа. По-безопасно би било да се мине на ръчен.

  • Когато возите тежък товар и ви предстои изкачване

При такава ситуация е много вероятно автоматикът да се обърка и да почне да сменя предавките непрекъснато, защото не намира подходяща. Ръчният вариант е по-добър, той би предпазил скоростната кутия от износване.

  • Когато карате върху лед

Трябва да имате предвид, че ледът е изключително опасен за автоматичните кутии.  Много е вероятно колата да почне да буксува при потегляне, затова включете ръчния режим – за повече сигурност.

  • Когато изпреварвате с висока скорост

Колата ще ускори по-бързо, ако е на ръчен режим. А при изпреварване, всички знаем колко е важно да се действа бързо. Автоматикът има едно време на мислене, което макар и кратко може да се окаже фатално.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации