Вероятно ви е направило впечатление, че не всички автомобили имат чистачка на задното стъкло. Тоест те се различават не само по каросерията и техническото си оборудване, но и по оборудването си. Липсата на задна чистачка при седаните води до лоша видимост по време на дъжд, оплакват се техните собственици. И тук е мястото на въпроса – защо хечбековете, комбитата и кросоувърите имат задна чистачка, а седаните и купетата – не?
Такава технология имаха автомобилите за вътрешния пазар на Япония преди време, както и продаваните в края на миналия век Ford Orion и Ford Eskort.
При съвременните седани обаче този лукс липсва. Задна чистачка при тях няма. Единствено компактните автомобили на Skoda правят изключение, при които интериорът и багажното отделение остават едно.
А защо всъщност седаните нямат задна чистачка? Причината за това е аеродинамиката. При каране по кални пътища, задното стъкло на хечбек или комби веднага ще се покрие с кал заради аеродинамичните им характеристики. Седаните също се нуждаят от това устройство на задното си стъкло, защото по време на дъжд върху него се натрупва вода, а през зимата залепва сняг. Задна чистачка обаче няма.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации