Колата трябва да бъде в напълно изправно състояние, защото дори малък и наглед незначителен проблем може да доведе до сериозни главоболия и инциденти на пътя. Затова редовните проверки на основните компоненти са задължителни, дори и да не предприемате дълъг път. А когато предвиждате такъв щателната проверка трябва да се направи и едва тогава да се предприеме пътуването.

Кои са най-коварните проблеми, които могат да възникнат с автомобила и да доведат до сериозни последствия?

Горивото изтича

Ако това се случи, опасността е наистина сериозна. Ако дори малка капка бензин попадне в горещата част на изпускателната система е напълно възможно да се стигне до възпламеняване. Ето защо при поява на петна под колата, когато е паркирана, трябва да се обърне внимание и да се види от къде се появяват. При всяко посещение в автосервиза е добре да се проверяват дюзите, тръбите и маркучите.

Ниски нива на масло и спирачна течност

Следенето на нивото на маслото и спирачната течност е повече от задължително. Ако маслото е по-малко от необходимото се стига до прегряване на мотора, а главата на цилиндрите може да се изкриви.

А пък намалената спирачна течност е директна заплаха за шофьора, пътниците и останалите участници в движението, тъй като спирачките може да откажат по време на път. По правило спирачната течност трябва да се сменя на всеки 2 години, дори и да няма проблеми със спирачките.

Скърцане на волана

Ако има разлика във въртенето на волана, завива твърде лесно или с твърде много усилия, значи има проблем. При звуци, които се чуват при въртенето – също. При първа възможност трябва да се види от специалист и ако се наложи да се смени целия волан. В противен случай водачът може да загуби контрол над колата по време на движение.

Проблеми с гумите

Гумите са в директно съприкосновение с пътната настилка и са подложени на големи натоварвания по време на движение. Ето защо състоянието им трябва често да се проверява. И не става дума само за налягането, но и за протектора. Излишно е да казваме, че е правилно да се кара със сезонни гуми, които периодично да се подменят, тъй като се изхабяват.

Корозия

С течение на времето се появява ръжда по железните елементи в колата. Ако тя стигне до силовите елементи от каросерията, това би могло да бъде опасно, тъй като тя може да се разруши. Ето защо проверката на състоянието на колата не трябва да се ограничава само до проверка на маслото, антифриза, гумите и спирачната течност.

Тези пет фактора са от съществено значение и трябва да се следят, но далеч не са единствените.

За да се радвате на приятно и безпроблемно шофиране редовно трябва да проверявате състоянието на колата и при нужда да я закарате в сервиз. А ако нужда няма, редовните, профилактични посещения при майсторите също са задължителни.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации