Още един електрически камион, този път за дълги разстояния, пуска Mercedes-Benz Trucks. Идеята е да се достигне до ново ниво на екологичност, без вредни емисии при пренасянето на товари на големи разстояния.  Така немският гигант показва своята съпричастност към борбата със замърсяването на въздуха и дава своя принос.

Първият камион на компанията, движещ се на ток, се появи на бял свят през октомври 2021 г. Mercedes-Benz – eActros се счита за изключително успешен модел.

През юли се очаква  по пътищата да тръгне и eEconic. Идеята е той да бъде използван за общински услуги.

И двата последни модела са произведени в немския град Верт, в местната фабрика на Mercedes-Benz.

eActros  има две модификации – съответно 300 и 400. Те обаче все още не са пуснати в експлоатация, а са в процес на разработка.

Задвижването на eActros модела става благодарение на два електрически двигателя, чието охлаждане е течно. Те са прикрепени към задния мост. Разполагането на моторите на задната ос, а не в центъра, оставя повече място за батериите.

Друго предимство на модела е, че е оборудван със система, благодарение на която шофьорите могат да планират оптимално маршрута си, който да е съобразен с инфраструктурата за зареждане. По този начин се пестят средства и се изминава възможно най-малко разстояние.

Помислено е и за безопасността. Камионът разполага с технология за аварийно спиране, която редуцира възможността за инциденти на пътя.

Компанията обаче не смята да спре дотук. Подготвя се и трети модел електрически камион – влекачът Mercedes-Benz eActros LongHaul. Той ще се отличава с по-голяма батерия от останалите и ще може да изминава 500 километра, без да се налага да търси място за зареждане. Очаква се влекачът да се появи през 2024 година.

Друго негово предимство е, че ще може да се зарежда бързо, без да се налага шофьорът да седи с часове на станцията. Това ще стане, тъй като акумулаторните блокове ще бъдат пригодени да се зареждат на бърза станция, чийто капацитет е 1 мегават.

Китайската компания CATL е основен доставчик на литиево-йонни батерии за електрическите МПС-та на Mercedes-Benz. Тя обаче не единствената, с която немският концерн работи. Фирмата има и по-компактни модели, чието захранване е акумулаторно. Такъв е вече познатия на феновете на гиганта eSprinter.

Mercedes-Benz има голямата амбиция да преобразува целия си автопарк в Европа с електрически превозни средства. Планът е това да се случи до 2039 година. От германската компания смятат, че бъдещето е в електрическите МПС-та и затова работят активно именно в тази насока.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации