Основаната компания JetPack Aviation във Вентура развива реактивни „раници” повече от десетилетие. През 2021г. два от моделите им бяха продадени на Министерството на отбраната на една от страните на Югоизточна Азия. От този момент фирмата гледа в малко по-различна посока – разработка на високоскоростни машини micro-VTOL, които ще бъдат произвеждани под марката Mayman Aerospace.

Първият проект се нарича P2 Speeder. Това е въздушен мотоциклет от въглеродни влакна, който не само ще може да се управлява, но и да влезе в употреба за автономна доставка на стоки. Компанията JetPack Aviation е съставила три прототипа на машината, като крайният е с размерите на обикновен мотоциклет. Задвижването му е от осем реактивни двигателя и работи с неутрално въглеродно или устойчиво авиационно гориво.

Мотоциклет, който ще развива 805 км/ч в САЩ - motociklet

Бордовата електроника на micro-VTOL е настроена да поддържа равновесие незабавно в тягата, в случай на щета на двигателя, така че водачът лесно да запази контрол над моторното средство. В Mayman Aerospace конкретизират като свои редовни бъдещи клиенти  полицията, спасителните служби и военните.

Да вземем за пример пожарникарите, които могат да използват P2 Speeder за потушаване на огъня във високи сгради, а спасителните екипи ще транспортират страдащите до най-близкото медицинско заведение. Моторното превозно средство е подходящо и в ролята на товарен транспорт, тъй като е възможно да поеме на борда до 450 килограма товар. В автономен режим „транспорт” P2 Speeder може  да измине 644 км във въздуха с максимална скорост 805 км/ч.

Мотоциклет, който ще развива 805 км/ч в САЩ - motociklet 3

Началните тестови полети на машината ще започнат през третото тримесечие, като в Mayman Aerospace предсказват до края на годината да наместят човек зад волана на micro-VTOL.

 

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Подобни публикации